Случвало ли ви се е да погледнете онази забравена бутилчица соев сос в хладилника, която стои там от около година, и да се запитате ‘Ще ми стане ли нещо’?! А покрай паниката и презапасяването заради коронавируса неотдавна вероятно отново сте се замислили по въпроса за трайността на продуктите. Ясно е, че има такива, които не могат да стоя кой знае колко дълго – например плодове и зеленчуци. Само че съществуват и такива, които на практика никога не се развалят.

Какво е важно да знаем за срока на годност?

Има много объркване около това кога точно да изхвърлим опакованите храни. Имайте предвид, че описаните на опаковките дати „употреба от“ и „продажба до“ се поставят там от производителя на храните и посочват качеството на храната, а не безопасността. Това означава, че много от тези неотворени кутии и опаковки, останали в задната част на шкафа, всъщност могат да бъдат годни за консумация.

И все пак независимо от датата на опаковката, трябва да оценим качеството на храната, преди да я ядем. Затова следете за признаци на разваляне като неприятна миризма, промяна в текстурата или дори мухъл.

Кои храни никога не се развалят?

Има и такива, макар броят им да не е толкова голям. Предупреждението е, че те трябва да се съхраняват при подходящи условия.

  1. Вода, бутилирана в търговската мрежа: вкусът обаче може да бъде повлиян от условията на съхранение, включително слънчева светлина, предмети, съхранявани около нея.
  2. Захар: никога не се разваля, ако се съхранява в шкафа при подходящи условия, но за най-добро качество използвайте в рамките на две години след отварянето.
  3. Мляко на прах: ако се съхранява на хладно, сухо, тъмно място, то може да издържи до 5 години. Ако се съхранява при високи температури (като до вашата печка) обаче, може да се развали само за 3 месеца.
  4. Чаени торбички: ако не са отворени, торбичките с чай могат да се съхраняват до 3 години. След отваряне на кутията, времето за съхранение намалява до 18 месеца.
  5. Соев сос: може да издържи до 3 години без да е нужно да е в хладилник, след като се отвори.
  6. Сос Терияки: подобно на соевия сос, той не се нуждае от охлаждане след отваряне и може да издържи в до 3 години.
  7. Подправки: дори след отваряне смлените подправки като канела и чили на прах могат да се съхраняват за период от 2 до 3 години.
  8. Консерви: повечето неотворени консерви издържат 2 години, а някои като домашни птици, риба, супа, боб, грах и др. дори до 5 години.
  9. Сладкиши: при правилните условия до 2 години.
  10. Оцет: различни видове оцет, като балсамов и червено вино, издържат до 2 години.
  11. Шоколад: неподсладени и полусладки плътни шоколади могат да издържат до 2 години.
  12. Сух боб: до 2 години.
  13. Сухи макаронени изделия: до 2 години.
Напиши коментар