Ползите от кафето безспорно са не една и две, но също е факт и това, че то може и да ни вреди, особено ако прекаляваме с количеството му. Вероятно знаете, че приемът му повишава нивата на допаним, което предизвиква усещането на удоволствие в организма, но именно то може и да доведе до пристрастяване. А случвало ли ви се е да пийнете повече от нормалната си доза кафето и да ви се разтупти сърцето? За да не изпадате в подобни крайности, ще ви предложим няколко страхотни алтернативи на ободрителната напитка, които също вършат чудеса?!

Зелени смутита

Смититата са особено популярни в последните години, а ако и вие сте сред почитателите им, съветваме ви да наблягате на зелените, когато имате нужда от ободряване. Смесването на плодове със зеленчуци придава един особен вкус, но заедно с това глюкозата на плода бързо се трансформира в енергия, а в допълнение има и голямо съдържание на витамин С.

Кокосова вода

Можем още да я наречем здравословна сода, защото съдържа калий, натрий, фосфор, калций и магнезий. Чудесен начин за консумиране на течни калории по здравословен начин, като препоръката на специалистите е да се пие до обяд. Разбира се, тук трябва да направим уточнението, че това важи за естествената кокосова вода, а не такава с добавена захар или подсладители.

Цикория

Малко горчив вариант, но много подобен на кафето. Разликата е в това, че не съдържа кофеин, но пък има същия ефект като него върху организма. Тази напитка е чудесен източник на незаменими мастни киселини, минерали като калций или фосфор и витамин В. Освен това помага в борбата със запека и главоболието.

Комбуча

Не сте чували за комбуча?! Това е ферментирал чай с определени гъби, но може да има много разнообразни вкусове. Осигурява голямо количество витамини, ензими и пробиотици, както и малки дози кофеин и витамин В, които допринасят за енергията.

Напиши коментар