В много култури, от древните египтяни до европейците от 19 век, хората са отдавали голямо значение на носа. Дори Леонардо да Винчи вярвал, че носът е водещ а цялото излъчване на лицето.

Някой хора обаче намират големия нос за непривлекателен. Оказва се обаче, че той има редица предимства, особено за мъжете.

И така, какво казва науката за хората с големи носове.

1. Мъжете с голям нос са по-мускулести и по-силни

Големият нос е по-често при мъже със силна физика. Учените открили, че размерът на носа на човек е свързан с това колко кислород е необходим за развитието на мускулна маса. 

Скелетите на древните хора показват, че са притежавали по-голяма мускулна маса от съвременните и им е бил нужен по-голям нос, за да осигурят на тялото си достатъчно кислород.

Други изследвания показват също, че носовете на мъжете средно са с 10 процента по-големи от на жените и освен това имат по-големи носни кухини и дихателни пътища. Освен това мъжете абсорбират повече кислород по време на дишане през носа, отколкото жените.

2. Правят повече пари

Физиогномистите твърдят, че носът на човек може да разкаже за неговото поведение, либидо и други черти на характера.

Например, смята се, че хората с малък връх на носа не придават голямо значение на парите, а хората с издути ноздри по-често обичат да харчат.

Освен това експертите смятат, че хората с голям нос са по-успешни в бизнеса и с възрастта е по-вероятно да забогатеят.

Специалисти от Обединеното кралство проучили чертите на лицето на най-успешните хора и създали перфектния модел на лицето, който гарантира успех в бизнеса. Оказа се, че това са мъже с орлов нос, широко отворени очи и разширени ноздри.

3. По-малко вероятно е да се разболеят

Оказа се също, че големият нос също предпазва по-добре собственика си от бактерии, алергени и инфекции.

Според проучване в Университета в Айова, хората с големи носове вдишват 7 пъти по-малко замърсители от тези, които не могат да се похвалят с изключителен размер. 

Носът служи като вид преграда, която държи микробите по-далеч от устната кухина. 

4. Имат високо либидо

Широко разпространено е мнението, че размерът на определени части на тялото може да показва размера на гениталиите при мъжете.

Към днешна дата обаче няма надеждно проучване, което да показва връзка между големи ръце или дълъг нос и голям пенис при мъжете.

В същото време проучване, публикувано в списанието Evolution and Human Behavior, твърди, че големият нос предполага по-високо ниво на тестостерон и мъжка потентност.

5. Голям нос - знак за мъдрост и сила

От древни времена носът е бил символ на репутацията, вероятно поради факта, че е един от най-видните органи и е разположен в центъра на лицето.

Древните египтяни считали големия нос за знак за мъдрост. Гърците и римляните отдавали голямо значение на красотата на носа и предпочитали дългите и релефни носове, считайки големия нос за символ на сила и мощ.

Физиогномистите смятат, че собствениците на големи носове са по-отговорни и ценени в работата и в обществото. Най-често разчитат само на себе си, самоуверени са и амбициозни.

Ако изграждате връзка с мъж с голям нос, трябва да помните, че той е склонен да поставя високи изисквания към своите избраници и е перфекционист. За съжаление, промяната на мнението на този човек може да бъде много трудна.

Харесайте страницата на Jurnal.bg и във Facebook

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.