Има хора, които не могат да започнат деня без ароматна ободрителна напитка. Е, пиенето на чаша кафе всеки ден не е непременно лош навик. Напротив, доказано е, че е здравословно, твърдят учените. Ежедневното ви сутрешно кафе ви предоставя повече от просто енергия. Също така е доказано, че ни предпазва от диабет тип 2, чернодробни заболявания и понижава рисковете от сърдечна недостатъчност. Но освен за здравето има още по-интересни факти за кафето.

  • Кафето е откито от пастир

Смята се, че кафето е открито от пастир в Етиопия през 1500-те. Видял козите си да ядат кафе, както ви разказахме по-рано. След това той наблюдавал промяна в поведението им. Те получили голямо количество енергия и дори не могли да заспят. Пастирът споделил своите открития с местните монаси и след като си направили напитка с кафе на зърна, разбрали, че могат да стоят по цяла нощ и да се молят. След това те разпространили рецептата на други етиопски монаси и така се разпространила в целия цивилизован свят.

  • Мека забаранила кафето

Кафето е забранено в Мека през 1511 г. Смята се, че стимулира радикалното мислене и безделието.

  • Кафето е плод

Кафените зърна растат на храст. Те всъщност са ямата на зрънце, което ги прави плод. Има два основни сорта зърна - зелен и червен. Червеният има по-хубава миризма и е по-малко кисел. Използва се за производство на по-леки кафета. Колкото по-дълго са били печени кафените зърна, толкова са по-здравoсловни.

  • Кафето помогнало на олимпийските спортисти

Бразилия не можела да си позволи да изпрати своите спортисти в Лос Анджелис за Олимпийските игри през 1932 г., така че правителството ги натоварило в кораб, пълен с кафе. Те продавали кафето по пътя, за да финансират на пътуването си.

  • Добавете сметана, ако искате да запазите кафето си горещо

Кафето остава топло с 20% по-дълго, когато добавите сметана.

34 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.