Кафето е една от най-популярните напитки по цял свят. То е предпочитан метод от мнозина да се ободрят и да започнат деня си. Но това не е единствената употреба на черните зърна. 

История на напитката

По принцип кафе се нарича варената напитка, приготвяна от изпечените и смлени семена на някои видове кафеено дърво, отглеждани в повече от 70 страни по света.

Смята се, че тонизиращият ефект на семената на кафееното дърво е открит в Йемен и североизточните части на Етиопия, след което то започва да се отглежда в Арабския свят. Най-старото достоверно сведение за пиене на кафе е от средата на 15 век и се отнася за суфийските общности в Йемен. От мюсюлманските страни се разпространява към Италия, а след това към останалата част от Европа и към Америка.

В днешно време съществуват безброй видове и начини за приготвяне на кафе, като някой хора са превърнали този процес в цяло изкуство.

Именно тези хора се наричат баристи. Освен че те трябва да запомнят съставките на много кафе напитки като капучино, мокачино, лече, мока, кортадо и всякакви подобни, трябва да бъдат и поне мъничко артистични и да могат да рисуват!

Всъщност бариста е италианската дума за барман, и в Италия тези хора са длъжни да приготвят не само кафе напитки, но и шейкове и дори алкохолни и безалкохолни коктейли.

Но да се върнем на кафето. Може би сте чували един или два начина как да го използвате кафето, като например, за да създадете скраб или да наторите растения.

Тук ще научите за много други начини, които ще ви бъдат полезни:

Главоболие

Ако изпиете чаша кафе сутрин, това може да ви помогне и при главоболие, благодарение на кофеина. Според едно проучване именно кофеинът, както и парацетамолът, облекчават главоболието, свързано със свръхексерция.

Пукнатини по мебелите

1. Смесете две до три супени лъжици разтворимо или обикновено кафе с достатъчно вода, за да направите гъста паста.

За дърво с червени тонове добавете няколко капки йод.

2. Нанесете пастата върху малка шпатула, памучен тампон или пластмасов нож за еднократна употреба, за да запълните пукнатината.

3. Отстранете излишъка с влажна кърпа.

4. Оставете пастата да изсъхне напълно.

Можете да полирате с мебелен восък.

Миризма в колата

За да запазите автомобилът си от лоши миризми, поставете малък отворен съд, напълнен с прясно смлени кафени зърна. Кафето ще абсорбира всички силни миризми, които внасяте в машината. Поставете съда там, където няма да се обърне, или можете да изсипете натрошените зърна в хартиен филтър или салфетка.

Миризми на животни

Някои собственици на домашни любимци са открили, че ако загреете чаша прясно смлени кафени зърна в чугунен тиган на слаб огън, можете да се отървете от лошата миризма. 

Щом започне да мирише на кафе, поставете съда с кафе в стаята, където има неприятна миризма. Докато кафето се охлади, по-голямата част от миризмата на домашни любимци ще изчезне.

Миризма в хладилника

Все още хладилникът ви миришете на храна, която се развалила, но отдавна е изхвърлена? Поставете в него прясно смляно кафе. То не само придава приятна миризма на кафе, но и абсорбира другите аромати.

Премахване на петна от чинии

Използвайте мокър филтър за кафе и малко смляно и използвано кафе за почистване на петна върху керамични чаши. Понякога малко смляно кафе и твърда четка за почистване премахват изгорялата храна или мазнина от тенджери и тигани.

Харесайте страницата на Jurnal.bg и във Facebook

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.