Нюйоркските банди имат дълга и бурна история, която може да се проследи чак до бедняшкия квартал "Five Points" в началото на 19-ти век. Това е скандално известна област на престъпността, бедността и насилието.

В книгата си "Готъм" историците Едвин Г. Бъроуз и Майк Уолъс пишат, че ранните семена на уличните банди в Ню Йорк са засадени през 1807 г., когато групи от бели младежи от работническа класа започват да тормозят афро-американските църковни хора, които са в Долен Манхатън и се покровителстват от Методистката епископска църква.

Към 1820-а година банди от млади мъже се бият "за града" в часовете след работа и в неделя. Те залагат своите територии и се бият, за да защитят честта на своята улица.

Първите улични банди в Ню Йорк са разделени на етнически и икономически линии, представляващи нарастваща враждебност между населението с ирландски и това с неирландски произход в Долен Манхатън.

Кварталът „Five Points” в Долен Манхатън е бил с множество банди. Най-скандалните сред тях без съмнение са Bowery Boys и Dead Dead Rabbits, които са яростни съперници.

Всяка банда е лесно различима по „униформите“. Bowery Boys носят кървавочервени папионки и специфични шапки, а Dead Dead Rabbits се разхождат с пръчка, на която има труп на заек. 

Тези банди не са организирани престъпни групи като мафията, но действат по определени кодекси, имат съответните си лидери и вдъхват страх сред жителите, тъй като диктуват живота в квартала.

Двете групи убиват хора, крадат и контролират всичко в тази част на града, която не получава достатъчно внимание от властите заради крайната бедност на населението. Дейностите на бандите преминават без никакви проверки от страна на властите и често избухват кървави безредици между съперничещите групи.

Твърди се, че районът е бил едно от най-смъртоносните места на планетата. Всяка вечер е имало поне по едно убийство на човек, който е свързван с някоя от бандите.

Омразата между Bowery Boys и Dead Dead Rabbits се корени в дълбокия расизъм и ксенофобия на първите. Те мразят наскоро пристигналите ирландски емигранти, които пък бързо се присъединяват към Dead Dead Rabbits в отговор на тормоза от страна на съперническата банда. 

Bowery Boys  се считат за коренни американци, презират емигрантските общности и вярвали, че те могат да им отнемат работата и поминъка.

Един от най-бруталните боеве между Bowery Boys и Dead Rabbits се превръща в двудневна война в цeлия град. Тази битка се състои през юли 1857 година и 1000 души от двете банди излизат на улиците, за да се убиват. 

Когато всичко приключва са установени последиците - осем мъже са мъртви, а стотина са тежко ранени. Тази битка вдъхновява един от най-добрите филми на Мартин Скорсезе - "Бандите на Ню Йорк".

Всичко това се променя, след като фотографът Джейкъб Рийс успява да заснеме и опише насилието в квартала, а след това публикува всичко в известната си книга "How The Other Half Lives". В нея той разкрива живота в бедните квартали на Ню Йорк

Книгата подтикна градските власти да предприемат реформи, които целят да избавят Ню Йорк от този квартал, който тогава е наричан "леговището на скандалите". 

Бандите, които са царували в района с абсолютна безнаказаност, бавно се разпадат и изчезват във времето.

Постепенно "Five Points" е преустроен на мисионерски район. Беззаконието е изкоренено и кварталът се превръща в един от стабилните райони, в които постепенно се населват имигранти от работническите класи. 

Днес различните места в квартала носят имена като "Малката Италия", "Чайнaтаун"... 
 

35 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.