Изкуството - виждали сме го във всякакви форми. Понякога е натурално, понякога е абстрактно, понякога е картина, друг път пърформанс, инсталации и т.н. Виждали сме го върху една повърхност, виждали сме го и като 3D, или пък като шоу, което провокира всяко едно от сетивата ни.

Общото във всички случаи е, че то ни удивява, кара ни да възприемаме света по начин, по който не сме и предполагали и провокира у нас мисли, за които не сме и подозирали.

Горе-долу това се случва и с изкуството на художника Роган Браун. 

С какво той е различен?

Роган Браун създава цял един нов свят от хартия. Неговите невероятно сложни скулптури от слоеве ръчно изрязана хартия са вдъхновени от научната илюстрация и моделирането. Творецът изгражда въображаеми органични форми, които отразяват очарованието му от огромните детайли и сложността на природния свят.

 

Процесът на създаване е дълъг, а завършването на някои творби отнема и месеци, но Браун твърди, че този труд е основен елемент в смисъла на творбата.

 

Този роден в Обединеното кралство, базиран във Франция художник черпи вдъхновението си от света на природата. Въпреки че нищо от хартиените скулптури на Роган Браун не идва директно от природата, всичко се трансформира чрез неговото въображение и следователно носи отпечатъка на неговата субективност.

 

Изборът му да използва хартията като материал се случва случайно, докато експериментира в студиото си с хартия и скалпел. 

 

Но за разлика от повечето художници, които изрязват хартия и представят работата си в 2D, Браун започва техника за наслояване, като си спомня 3D топографските карти от уроците си по география. Той започва с изрязване на слой, не горния или долния, а среден и от това се развиват другите слоеве.

 

 „Избрах хартията като носител, защото тя улавя перфектно онази смес от деликатност и издръжливост, която за мен характеризира света на природата", обяснява художникът.

 

 

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.