Един малко по-различен прочит на тържествените дати през месец декември, има за цел да ви запознае с дните, на които отбелязваме събития със световно значение.Те не са помпозни и не обещават лъскави подаръци, но показват развитието на човечеството и проблемите, с които то се бори. Тези чествания ни правят част от една по-добра световна общност.

01.12 Световен ден на борбата със СПИН. Правителствени и неправителствени организации по света обикновено отбелязват този ден с лекции за болестта, както и за контрола и превенцията ѝ.

02.12 Международен ден за борбата с робството. Целта на отбелязването на деня е да ни напомни, че робството в нашето съвремие е престъпление срещу човешките права.

03.12 Международен ден на инвалидите. Основна цел на политиките за хората с увреждания е да се създават условия те да имат същия индивидуален избор и контрол над живота си, както хората без увреждания.

05.12 Международен ден на доброволците. ООН приканва правителствени и неправителствени организации във всички страни да изкажат благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им.

07.12 Международен ден на гражданската авиация. От създаването си организацията осигурява ефикасен механизъм за постигане на международно сътрудничество в областта на въздушния транспорт, като подобрява неговата безопасност и редовност и поощрява използването на нови технологични методи и оборудване.

09.12 Международен ден срещу корупцията. На този ден в град Мерида е открита подписка за Конвенция на ООН срещу корупцията. Документът задължава държавите, които са го подписали, да обявят за углавно престъпление рушветчийството, разхищаването на бюджетни средства.

10.12 Световен ден на човешките права. Европейската конвенция за правата на човека, която бе приета през 1950 г., е ратифицирана от 47-те държави-членки на Съвета на Европа. Всички 28 държави — членки на ЕС, са страни по Конвенцията. Днес тази дата се чества по цял свят с различни инициативи, които имат за цел да повишат познанията и разбирането на хората за човешките права и тяхната защита.

18.12 Международен ден на мигрантите. Като Ден на мигранта той е обявен от Общото събрание на ООН на 4 декември 2000 г. по предложение на Икономическия и социален съвет на ООН.

20.12 Международен ден за човешката солидарност. Основната тук на Международния ден на човешката солидарност е да се изостри вниманието на обществеността и да се насочи погледът към въпроси, свързани със социалното положение.

35 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.