Едва ли има някой, който да не е чувал за шоуто "Стани богат". Международна телевизионна игра от британски произход, създадена от Дейвид Бригс, Майк Уайтхил и Стивън Найт убедително спечели популярност в цял свят, а и у нас.

И как не, кой не би се поблазнил от идеята хем да упражни знанията си, хем само за една нощ да се превърне в милионер.

И въпреки че на теория изглежда много лесно да си представим, че само след няколко въпроса ще се къпем в банкноти, на практика малцина са имали този късмет. А още по-малко са тези, които са се справяли с тази задача и то без помощта на жокери.

Е, да, но има и такива. Истинска сензация прави едва 31 годишният Джон Карпентър, който става първият мъж в Америка, който печели в играта "Стани богат" ("Who Wants to Be a Millionaire"). Още по-шокиращото в неговата история е, че той използва един единствен жокер и той е за последния въпрос. Но не си мислете, че му е трябвала помощ, за да отговори. Той просто е искал да каже на баща си, че след този миг, вече ще е милионер.

Кой е участникът?

Джон Карпентър е от Масачузетс. Баща му Том е компютърен инженер, а майка му Гейл е административен асистент. През 1986 година Карпентър завършва Rutgers University със специалност икономика.

През 1996 година се запознава с бъдещата си съпруга Дебора, която по онова време кара магистърска програма в друг университет и работи като мениджър на банка в Ню Хевън. 

Как се става милионер само за една нощ

Карпентър се запалва по шоуто едва, когато той и съпругата му имат гости у дома, а за фон от телевизора върви играта. Тогава той осъзнава, че въпросите не са чак толкова трудни и се записва за участие.

По време на играта Джон без проблем отговаря на всички въпроси. Идва време и за последният.

Водещият пита:

Кой американски президент участва в телевизионния сериал „Laugh-In?”. 

Линдън Джонсън

Ричард Никсън

Джими Картър

Джералд Форд.

Карпентър тогава казва на водещия Риджъс Филбин, че иска да позвъни на баща си. От предаването се свързват с Том – бащата на Карпентър и му обясняват накратко какво следва.

Напрежението във въздухът се усеща. Джон получава думата, но вместо да потърси помощ от баща си той само му казва, че знае отговора на въпроса за 1 милион долара. Публиката избухва в смях, а секунди по-късно ликува.

Линията прекъсва и Карпентър отговаря, че верният отговор е Ричард Никсън и името светва в зелено. Заваляват конфети, публиката аплодира, а съпругата на Карпентър не може да скрие емоциите си. Тя също се качва на сцената, а после двамата заедно си тръгват с чека за милион.

По-късно водещият Риджъс Филбин ще каже за играта на Карпентър, че той е „минал“ през въпросите директно.

Обяснението на участника защо всъщност е използвал жокер е простичко - нямало да изглежда добре, ако не използва поне един.

Променя ли живота му милионът?

Карпентър на няколко пъти е мислил да напусне работа, но не го прави. По думите му „след всички данъци, тези пари не са чак толкова променящи живота“. Всъщност славата е това, което променило живота му, а не спечелената сума.

През 2000 година, Карпентър отново участва в шоуто, но във версията за шампиони, в която предишни участници играят за благотворителност. Карпентър печели 250 000 долара.

Той гостува в няколко предавания и сериали, а през 2002 година излиза книгата, посветена на „Стани богат“, на която е съавтор.

А ето и цялото участие на Карпентър в шоуто:

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.