Дезинфектантите в последните два месеца определено се превърнаха в най-търсената стока. Точно по тази причина цената им рязко скочи и в момента тя варира от 15 до 259 лв за литър, показват изчисленията. И не мислете, че най-скъпият продукт гарантирано ще бъде и най-добрият. Експертите признават, че не могат да открият ясна връзка между цената и качеството.

В тази връзка няма как да не изникнат няколко въпроса. Наистина ли тези препарати си заслужават парите? И има ли смисъл да продължаваме да се запасяваме с тях? Нека видим какво показват данните от най-новото проучване.

Проучване на Активни потребители

Изглежда купуването на дезинфектант за ръце е доста несигурна инвестиция. Това е така, защото няма никаква гаранция какво точно ще получим. Оказа се, че от изпитаните 21 проби препарати на българския пазар само 3 отговарят напълно на препоръките на Световната здравна организация за концентрация на алкохол.

Изследването установи, че написаното на етикетите обикновено има редица пропуски, същото е и при описанието на помощните съединения. Само при 8 от 21 продукта етикетите поднасят достатъчно информация на потребителите.

Цена-качество

Проверките показват, че някои от евтините продукти напълно съответстват на критериите за дезинфектанти за ръце. В същото време при скъпи марки се установява недостатъчна концентрация на алкохол, но пък се набляга на присъствието на безсмислени добавки от масла и парфюми.

Основен критерий

Ако се чудите кой дезинфектант да изберете, има един основен критерий, по който можете да се ориентирате за качеството му – по спирта. Цифрата, която търсите е 70-80% етилов или пропилов/изопропилов алкохол – нещо, което повечето на нашия пазар не включват. Както вече споменахме, само 3 от 21 препарата имат такава концентрация.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.