Прическата е може би най-важната част от визията за много жени. Някога обаче чудили ли сте се как са изглеждали вашите баби? За да изясним този въпрос, ще ви върнем цял век назад и ако не искате да си откраднете идея за прическа от снимките по-долу, то поне ще ви развеселят.

Викторианската ера остави своя отпечатък върху прическите от началото на 20 век, но в крайна сметка омеква до по-спокойни стилове. Основната цел на този стил обаче бил да се подчертае обема в косите.

hair

Стилът от 1920 г. изоставя стандартите на викторианския живот. Жените се вдъхновяват да въстанат срещу социалните и културните норми. Те носят повече грим, пушат цигари и пият алкохол. По отношение на косата се появава тенденция на къси и вълнообразни стилове, означаващи новата независима, свободолюбива жена.

Украса от шапки от вълна, бижута с фиби  и ленти за глава, присъства в стила на нежните създания. Дамите също така имат по-голям достъп до кино и театър, подражавайки на тенденциите, наблюдавани от звездите на онова време. Коко Шанел, Грета Гарбо и Луиз Брукс са сред тези приказно непокорни жени, правещи вълни в стил Flapper. Също така популярни през този период са вълните в косите. Косата се поставя в къдрици и се вкарва в машина за пара или суха топлина. Това обаче освен скъп, е и неудобен и отнемащ време процес.

hair

Жените от 1930 г. започват да носят косата си малко по-дълга, в комбинация с бомбета. По-женственият стил с меки и преливащи се вълни може да се види при Джийн Хароу и Вивиан Лий.

hair

В края на 30-те години на миналия век жените започват да пускат косата си  дълги отново. През 40-те години се забелязва голямо разнообразие от стилове. Популярен стил тогава е шиньонът, който е лесно приспособим. Когато жените правят прическите си за вечерно излизане или събитие, те имат вълнообразен обем отпред с прецизно усукана кок отзад. Докато войната бушувала, необходимостта от повече практически стилове е очевидна. Модата се определяла от практичността.

hair

През 1950-те  ограничението заради войната е към края си и блясъкът става популярен. Всички домакински дела трябва= да бъдат изпълнени, докато дамите изглеждат стилни и добре поддържани. Връщането в дома след работа по време на войната означава, че жените могат да прекарат повече време, постигайки идеалната красота на 50-те. Гримът е по-тежък с интензивно оцветени устни и блед тен. Прическите с подпис се отличават с кадифена къдрица, разпознаваща се по-извиваща се къдрица над едното око и дълбока централна част.

hair

60-те години се характеризират със "забавна" момичешка прическа. Обем и извити краища - простичка, но изключително ефектна. Жените наистина наблягат тогава на обема, понякога дори твърде много.

hair

Дългата коса е на мода през 70-те години. Шер заедно с цялото поколение хипита носи косите си дълги и прави. Вълнистата или права коса с ленти за глава и флорални декорации - истинси модерно. В дискотеката обемът и къдриците се връщат на мода.

hair

С големи къдрици и бретон се характеризират прическите през 80-те. Дръзки прически, женски кецове и шарени цветове. От 1981 г. MTV стартира и хората се интересуват както от музикални звезди, така и от филмови звезди. Мадона изскочи на сцената с прекомерното си облекло от дантела, причудливи цветове и огромни коси.

hair

През 90-те прическите подчертават забавлението и оригиналността. С по-голям достъп до известни личности чрез телевизия и интернет, Холивуд постави абсолютните стандарти на тенденциите за красота и коса през цялото десетилетие. В пика на своята популярност шоуто Приятели оказа огромно влияние върху косата на жените. Рейчъл, изиграна от Дженифър Анистън, е с коса до раменете и кичури, които служат като рамка на лицето. Друга популярна визия от това време е късата и накъсана като на Мег Райън.

Без значение от стила, много хора също бяха руси. С мулти-тонирани акценти или все повече изсветляване, дори преди това модели да бъдат разпознавани като брюнетки, променяха косата си и станаха блондинки.

hair

 

33 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.