Шарл-Андре-Жозеф-Мари дьо Гол или както е известен на света - генерал Шарл дьо Гол и архитектът на Петата френска република е една от най-знаковите фигури на Франция.

Този военен, политик и президент, живял по времето на двете световни войни, се нарежда днес в сърцата на французите редом до Наполеон I.

Но няма да ви разказваме за военните подвизи или политическата кариера, а за една по-малко позната страна на Шарл дьо Гол - част от личния му живот.

Шарл дьо Гол

Той се жени за съпругата си Ивон на 6 април 1921 г. Семейството има три деца. Първото е момче - Фелипе, а другите две са момичета Елизабет и Ан. 

Любимата дъщеря на Шарл дьо Гол била и най-малката - Ан. Тя е родена през 1928 година със синдром на Даун*. Семейството не е крило този факт, но и не го е афиширало.

За детето се е грижила майката и гувернантка. Въобще не е ставало дума да я дадат в специализирано заведение.

Ан не е могла да произнася думи, трудно се е движела, заради лошо зрение. Генералът се е отнасял с изключителна нежност към специалното си момиче: носил я на ръце, целувал я, избирал и рокли, пепел песни, играел с нея, пълзейки на четири крака.

Трите деца на Шарл Дьо Гол

Към никое от другите си деца не се е отнасял с такава нежност. Казват, че единствената дума, която Ан можела да каже ясно била  "папа" (татко). От своя страна Дьо Гол се обръщал към нея с "Моята радост".

На 20 години Ан умира от грип. На погребението генералът казал с мъка: "Сега вече стана като другите." Самият той винаги носел в себе си снимка на Ан, дори след нейната смърт.

Генералът споделил със свещеника си: "За един баща това беше голямо изпитание, но за мен беше и благословия! Това дете беше моята радост! Тя ми помогна да се издигна над славата, над неуспехите, тя ме научи да бъда над обстоятелствата!".

Дьо Гол е Ан на плажа през 1933 г. Тя го гледа внимателно, а неговите устни са полуотворени, може би, пеейки френската детска песен "Вие сте прекрасна, мадмоазел", която генералът обичал да пее на детето.

През 1945 г. семейството основава фонд за лечение на деца с ментални увреждания. Фондът все още работи и се ръководи от внучката на генерала, също с името Ан.

* Синдром на Даун или тризомия 21 е вид геномна аномалия при хората. Дължи се на появата на трета хромозома в 21-вата хомоложна двойка, оттам и терминът „тризомия 21“. Успоредно с типичните за болестта симптоми на телесни аномалии, се наблюдават и намаляване на способностите на възприемане, умствена изостаналост, вродени сърдечни пороци.

Харесайте страницата на Jurnal.bg и във Facebook

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.