Всички сме чували историята или пък сте гледали филма за Х ачико – кучето, което чакало всеки ден в продължение на 9 години на гара в японката столица завръщането на своя починал стопанин. С годините Хачико се е превърнало в символ на неумираща лоялност и преданост. 

Хачико е куче от породата Акита-ину и е родено на 10 ноември 1923 година. Първият му собственик е фермер от Акита, който решава да го подари на професор Хидесабуро Уено от Токийския университет. Той му дава името Хачико, което означава Осмият.

Кучето се привързва към стопанина си и го следвал неотлъчно навсякъде. Всеки ден, когато професорът пътувал към града за работа, домашният любимец го съпровождал до гара Сибуя и точно 15 часа след това се връщал на същото място, за да го посрещне.

На 21 май 1925 година професор Хидесабуро Уено получил инфаркт по време на лекция в университета. Въпреки усилията на лекарите, той починал и никога вече не се върнал на гарата, където неговото  куче го чака.  Тогава Хачико е бил на 18 месеца и въпреки че неговият стопанин не се появява, той продължавал да идва всеки ден на гарата и търпеливо да чака.   

Близките на починалия професор правили многобройни опити  да приютят кучето, но то продължавало да ходи на гарата и всеки ден да чака своя професор. Възхитени от неговата упоритост, търговци около гарата го хранели.

Хачико станал известен през 1932 година, когато японско издание публикува статията за него. Трогателната история покорява сърцата не само на всички японци, но и на хора от цял свят.

През 1934 година на гара Сибуя издигат паметник на чакащото куче, а Хачико присъства лично на събитието. По време на Втората световна война, паметникът е разрушен, но през 1948 година японците го възстановяват.

Хачико починал от старост на 8 март 1935 година. Тялото му е намерено от железничари недалеч от гарата, на която той чакал завръщането на своят стопанин. В Япония всяка година се провежда Хачико фест и правят голямо преклонение пред паметника на вярното четириного.

Човек може да научи много от животните и тяхната преданост, любов и благородност.  

36 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.