Странностите, свързани с нещата, които похапваме, не са едно и две. Всъщност по-точно е да кажем, че има доста подробности около същността на най-често използваните продукти, които някак са ни убягнали. Затова нека разкрием тайната на няколко любими неща – бадеми, банани и фъстъци.

Какво не знаем за тях?

Може и да ви звучи странно, но най-близкият роднина на бадема е прасковата. Бадемите са известни със своите антиоксидантни свойства. В миналото консумацията им била много популярна в лечението на болестите на богаташите. Затова и до днес бадемът се счита за кралски плод. Любопитното е, че се класифицира, заедно с прасковата, в подрод Amygdalus на род Сливи, който се отличава от другите подродове по нагънатата черупка на костилката. При бадема обаче липсва сладка месеста външна част, която да покрива костилката – заменена е от дебела кожа.

Бананът пък не е плод, а е вид трева и съдържа такива вещества, които могат да подобрят настроението ни. Освен това миризмата на банан и зелена ябълка помагат за загубата на тегло. Повтаряме миризмата, не консумацията. Друго интересно нещо за бананите е фактът, че те са едни от най-древните култивирани растения.

Фъстъците принадлежат към бобовия плод и не са ядки. Те са мощен антиоксидант и се препоръчват след тежки заболявания, както и при силна анемия. А знаете ли, че влизат и в състава на динамита?!

37 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.