• Ефектът на Дънинг- Крюгер

През 1999 г. Дейвид Дънинг и Джъстин Крюгер откриват нещо интересно за интелигентните хора - те не мислят, че са умни. За сметка на това неквалифицираните и не толкова интелигентни хора са много уверени в уменията си. Това е когнитивна склонност, при която неквалифицирани индивиди страдат от илюзорно превъзходство, поради което погрешно оценяват способностите си много по-високо от средното. Или иначе казано, глупавите са твърде глупави, за да го осъзнаят.

Изследването вдъхновило МакАртър Уилър, който намазал лицето си с лимонов сок и тръгнал да ограбва банка. Бил сигурен, че щом лимоновият сок се използва за правене на невидимо мастило, то тогава камерите няма да уловят лицето му. 

  • Музиката променя възприятията

Всички знаем, че музиката може да промени настроението и светоусещането ни. Едно изследване от 2011 г. открива, че музиката, която слушаме в момента влияе на възприятието ни. На участващите в експеримента им пускали весела и тъжна музика и в същото време им показвали снимки на весели и тъжни лица. Хората не успявали да разпознаят щастливите лица, докато слушат тъжна музика и обратното.

Оказва се, че когато чуваме нещо, мозъкът ни очаква да види нещо подобно. Така например музиката ни помага, когато тренираме или когато сме тъжни. 

  • Логика на чужд език

На всички ни се случва да вземем грешно решение, но има начини да мислим по- рационално. Просто трябва да мислим на чужд език.

Според проучване на университета в Чикаго, хората взимат по-логични решения, когато разсъждават на друг език. Това се дължи на факта, че когато разсъждаваме на английски например сме принудени да мислим и това отключва логическата страна на мозъка ни.

Следващия път, когато трабва да вземете решение, го премислете на чужд език. Това ще отнеме емоционалния елемент. 

  • Пеенето намаля стреса

Пеенето в колата или под душа е добър начин да прогоним напрежението. Да речем, че ви предстои нещо важно и сте напрегнати в колата. Увеличете музиката и пейте с цяло гърло.

Причината е, че пеенето стимулира мозъка да отделя хормоните окситоцин и ендорфини, които облекчават стреса и повдигат настроението ни. И няма значение дали пеенето ви се отдава, или не. 

33 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.