Време ви е за сън след дълъг работен ден. Искате да отпътувате към страната на Сънчо, потопени в чисти чаршафи, топла завивка и с нещо меко под главата. Е, едва ли в тази картина се вписва възглавницата от тази снимка. Защо ли? Макар на пръв поглед тя да изглежда мекичка и пълна с гъши пух, истината е съвсем различна. Тя е много далеч от всичко това, защото е произведение на изкуството и е направена от мрамор.

Неин автор е Хокон Антон Фагерос, който е норвежки скулптор. Той е роден през 1975 г. и живее и работи едновременно в Осло, Норвегия и Пиетрасанта, Италия. 

В своето поколение Фагерос е сред малкото, които работят с фигуративна скулптура. Въпреки избора на класически подход както в стил, така и в материал, скулптурите му представляват скъсване с традиционното.

 

Те не изобразяват възвишени богове или героини, а обикновени хора, замръзнали в мига. Работите му са обикновени хора и ситуации: три спящи бебета, жена се почесва по бедрото, старец с леко отпуснато тяло, носещ възглавница за сън. 

Произведенията на Фагерос не са изпълнени със символика и метафори. Нито са театрални. По този начин не е очевидно какво означават. Историята на преди и след момента, в който са заловени, е нещо, което ние като зрители трябва да усетим и да заключим. 

Въпреки това тези произведения имат присъствие, което по озадачаващ начин излиза от рамката на типичния репертоар от пози, които се използват в класиката.

Ето някои и от другите му творби:

 

 

 

 

 

 

 

 

35 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.