Вие сте сред многобройните почитатели на киносагата „Междузвездни войни”? И космическата тематика ви е голяма страст?! Значи може би ще проявите интерес към един извънземен камък и възможността да го имате в дома си.

Става въпрос за парче от Луната, което бе продаден на търг срещу „скромната” сума от 2.5 милиона долара от водеща лондонска аукционна къща. Е, малко е скъпичко, но пък инвестицията определено си заслужава за най-запалените колекционери – друг човек едва ли притежава подобна находка.

Откъде е взет камъкът?

Намерен е в района на пустинята Сахара преди време и учените са сигурни, че е от Луната, защото го сравнили с друг, донесен от космонавтите от програмата „Аполо”. Паднал насред пясъците при един от редките случаи, в които сблъсък на Луната с астероид откъсва парче, което пада на планетата ни.

Камъкът тежи около 13 килограма, носи името – NWA 12-691, и е петият по големина. Досега повече от 650 килограма скална маса от спътника на Земята са достигнали до повърхността на нашата планета.

Учените смятат, че Луната може да се е откъснала преди около 4.5 милиарда години от някаква планета като Марс. Това е периодът, в който се предполага, че се е образувала и Земята.

Тагове
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.