Всеки ден го използваме - него - българския език. Говорим, пишем, четем. Но дали го познаваме добре?! Какво от уроците в училище си спомняме и прилагаме ли го? И какво никога не сме чували в класната стая, а е толкова интересно?

Малко история и факти

Българският език е най-ранният писмено документиран славянски език. Той е индоевропейски език от групата на южнославянските езици. Той е официалният език на Република България и един от 24-те официални езика на Европейския съюз.

Българската азбука е тази, чрез която се извършва писменото предаване на книжовния български език. Трябва да се направи едно уточнение. В понятието българската азбука може да се включва както глаголицата, така и възникналата към края на 9-и век на основата на глаголицата кирилица.

Глаголицата е първата българска азбука. Тя е създадена от братята Кирил и Методий през 855 г. А кирилицата е създадена на основата на глаголицата в края на IX – началото на X век от Климент Охридски – ученик на Солунските братя. Наречена е на името и в чест на Константин-Кирил Философ.

С течение на годините писмената ни система търпи промени. Много знаци от тези в първоначалния ѝ вариант постепенно отпадат, видоизменят се или са заменени с нови. В съвременния български език имаме 30 букви, от които 6 гласни.

Шльокавица

В днешно време българският език продължава да търпи промени. С навлизането на новите технологии дори се появи феноменът "шльокавица" или маймуница. Това е начин на изписване на български език, при който се използва несистематизирана комбинация от латински букви, цифри и други символи, намиращи се на клавиатурата на компютър, мобилен телефон или друго електронно устройство.

При употребата ѝ обаче се появяват редица бисери, ето и някои от тях:

 

 

Любопитно

"За миг бях в чужд скърцащ плюшен фотьойл!"

Мнозина ще се зачудят кое е уникалното на това на пръв поглед малко странно изречение. Истината е, че в него са всички букви от българската азбука. Не се знае кой е авторът му, но пък е хубаво да го знаем.

 

 

А ето и 10 от най-разпространените правописни грешки:

Одеало или Одеяло

Правилно е да се пише одеяло, мн.ч – одеяла.

Отвертка или Отверка

Правилно е да се пише отвертка.

Полилей или Полюлей

Правилно е да се пише полилей, мн.ч. полилеи. 

Сватба или Свадба

Правилно е да се пише сватба, мн.ч. сватби.

Не знам или Незнам

Правилно е да се пише разделено – не знам.

Перспектива или Переспектива

Правилно е да се пише перспектива, мн.ч. перспективи.

Намордник или Наморник

Правилно е да се пише намордник, мн.ч. намордници.

Предвид или В предвид

Правилно е да се пише предвид.

Бенка или Бемка

Правилно е да се пише бенка, мн.ч. бенки.

Абитуриент или Абитюрент

Правилно е да се пише абитуриент, мн.ч. абитуриенти.

Харесайте страницата на Jurnal.bg и във Facebook.

36 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.