Мрачната личност на Хитлер вече десетилетия провокира коментарите и интереса на хората, в опит да си обяснят действията му. В тази връзка ще отбележим, че неговото издигане и утвърждаване като лидер не са съвсем случайни, а са се случили с помощта на много хора и компании, подпомогнали го финансово и идеологически. Разбира се, подобна връзка се основава на взаимната облага. А ето и някои от възползвалите се от възможността – имената им ще ви изненадат!

Извесни имена и компании, сключили сделка с диктатора:

  • Коко Шанел

Това, за което първосигнално се сещаме, чувайки името на известната френска модистка Коко Шанел, е изящество и изтънчен вкус. Безспорно тя е една от най-впечатляващите фигури на миналия век, но се оказва, че нейната история крие и някои тъмни страни. Била е член на Абвер – тайното френско разузнаване на Адолф Хитлер, за каквато връзка се споменава и във френски документален филм.

  • Хенри Форд

Американският инженер и предприемач, основател на компанията „Форд”, усъвършенства конвейрното производство на автомобилостроенето и силно повлиява на модерната култура. Заедно с това обаче подпомага и дейността на Хитлер, произвеждайки в заводите си автомобили и оръжия за немската армия. По тази причина получава Големия кръст на германския орел – най-голямото отличие, което Третият райх давал на чужденци.

  • Хуго Бос

Известният моден дизайнер и бизнесмен подкрепял нацистите не само заради стремежа си към печалба, но и заради убежденията им. Той бил член на нацистката партия и в компанията си произвеждал военни униформи. Един от първите договори с Хитлер е за кафявите ризи на ранните нацистки партийни щурмоваци, постепенно започва да произвежда и известните черни униформи. От тези сделки Бос печели изключително много.

  • Фердинанд Порше

Един от най-видните автомобилно конструктори на 20 век среща Хитлер през 1934 г. Диктаторът искал да превърне Германия в моторизирана нация, докато Порше обявил идеята си за малък и евтин автомобил на автосалона в Берлин. Именно тук се срещнали интересите на двамата мъже и като резултат е създаден Volkswagen, от който са произведени около 23 милиона броя.

  • Siemens

Сега свързваме тази компания най-вече с мобилните телефони, само че тя създава и газовите камери, които били използвани за масово унищожение на евреите.

  • Kodak

Немският клон на компанията за фотоапарати и оборудване Kodak използва робски труд на затворниците в концентрационните лагери.

36 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.