Вероятно поне веднъж сте попаднали в ситуация, в която сте забравили ключовете, портфейла, слушалките или друго важно нещо, но не сте могли да се сетите къде сте го оставили.

Или може би е трябвало да запомните името на нещо и то се е въртяло на езика ви, но така и не сте успели да се сетите.

Нашият мозък получава, обработва и съхранява огромно количество информация, но понякога се случват грешки и ние забравяме дори това, за което сме мислили съвсем наскоро.

Помненето е процес от две стъпки: първо, ние кодираме информацията, която трябва да бъде съхранена, и след това я извличаме.

За тези, които страдат от разсейване, основният проблем е първоначалното кодиране.

Това често се случва, когато в този момент нещо ни разсейва.

Ще разгледаме няколко начина да запомним забравеното и изгубеното бързо и ефективно.

Как да намерите изгубен предмет у дома? (ключ, слушалки, пръстен)

1. Запазете спокойствие

Когато осъзнаем, че сме загубили ключовете си, първата реакция е паника. Тогава се ядосваме. Въпреки че това може да помогне за освобождаване на напрежението, емоциите пречат на фокусираното и продуктивно търсене.

Вместо това се опитайте да запазите спокойствие и започнете да търсите. 

Отпуснете се, изчистете мозъка си от други мисли, концентрирайте се върху дишането си, вдишвайки и издишвайки дълбоко. Проверете местата, където трябва да бъде изгубеният предмет. 

2. Вижте кога за последно сте държали предмета

Това ще ви се стори очевидно, но първото нещо, което трябва да направите, е да визуализирате мястото, където за последно сте видели изгубения предмет.

Може да не сте оставили слушалките си там, но това ще стартира паметта ви и ще започнете да си спомняте мястото на загубата.

Ирен Кан, професор по психология в Университета Вилянова, която е специалист по паметта, препоръчва да се формира мисловна представа за всичко, което сте направили, и за това как сте се чувствали, когато за последно сте видели забравеното нещо.

Опитайте се да си представите всичко ясно и в детайли. Помислете за това място:

По кое време на деня беше

Какво правихте

Кой друг беше с вас в този момент

Вашето настроение или емоционално състояние

Други детайли

Този процес, наречен „повторно възпроизвеждане“, ще ви стимулира да си припомните подробности, които преди това не са били достъпни за вас.

3. Върнете се там, където сте загубили предмета

Помислете за момента, в който ключовете или слушалките са били с вас и се опитайте да се върнете на тези места. 

Има шанс случайно да сте ги изпуснали някъде наблизо. Трябва да преминете целия път стъпка по стъпка, точно като разследването на местопрестъпление.

Често артикулът се оказва на друго място, попадайки под маса, стол или диван.

4. Търсене извън областта за търсене

Ако не сте намерили липсващия елемент на правилното място, продължете да разширявате областта за търсене. Дори да ви се струва налудничаво да оставите портфейла си в банята, погледнете и там.

Изследователят Майкъл Соломон, който е написал книгата „Как да намерим изгубени предмети“, твърди, че в повечето случаи те се намират на не повече от 50 см от първоначалното си местоположение .

Ако не сте сигурни дали изгубеният предмет е бил на определено място, направете списък с предложените места, където смятате, че сте го видели.

Не пречи да проверим в чанти и джобове - там, където най-често оставяме нещата, когато бързаме.

5. Бъдете упорити и рационални

Често попадаме в капана на забравянето на мястото, където вече сме проверили.

Няма нужда да бързате от една стая в друга. Преместете се на друго място само ако вече сте претърсили всичко в една стая. 

След като сте подредили всички неща в една област, не бива да губите време и да се връщате отново на това място. Не е нужно да ходите в кръгове, ако не сте намерили нещото от първи път, най-вероятно няма да го има от втори път.

6. Вижте най-претрупаните места

Учени от университета в Абърдийн в Шотландия са открили, че забравеното нещо може да се намери на местата в къщата, където се натрупва най-голямата бъркотия.

Изследователите са установили, че по-често хората прекарват твърде много време в търсене на подредени места, което е напълно непродуктивно.

Всичко, от което се нуждаете, е бърз поглед към затрупаните места в стаята, за да разберете дали нещото е там или не.

Ако търсите слушалки, съсредоточете се върху района, където имате най-много вещи. Ако бяха в по-открита зона, най-вероятно щеше да ги намерите отдавна.

7. Повторете стъпките си

Изследванията показват, че много спомени са контекстуални. Това означава, че сме по-добри в детайлите в среда, подобна на тази, в която научихме тази информация.

Например, ако сте мислили за слушалки в хола и сте забравили всичко в кухнята, опитайте да се върнете в хола.

Ако в момента, когато нещото е било с вас, сте слушали определена песен, опитайте да я слушате отново.

Най-вероятно в позната среда ще можете да си спомните забравеното по-лесно.

8. Възстановете своя ход на мислите

Ако физически не можете да стигнете до мястото, където смятате, че сте загубили предмета, опитайте се да си представите това място и какво сте направили там.

Тъй като много спомени се съхраняват по невронни пътища, които се припокриват, за да реконструират мислите ви, може случайно да си припомните какво сте забравили.

9. Помислете или говорете за нещо друго

Нашият мозък съхранява много информация и лесно можете да "забие", опитвайки се да запомните всички подробности. 

За да рестартирате паметта си, опитайте да се разсеете, правете ежедневни дейности и след известно време в главата ви ще се появи правилната мисъл.

10. Помолете за помощ

Много често друг човек държи изгубеният предмет, ако сте забравите, че сте го дали назаем, или някой може случайно да го е преместил.

Попитайте други хора, които са били около забравения предмет, дали са видели писалката или ключовете ви. Може да имате късмет и да намерите това, което сте загубили.

Харесайте страницата на Jurnal.bg и във Facebook

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.