Със сигурност всеки знае абревиатурата SOS. Този сигнал за бедствие се използва в международен план в радиотелеграфията. "Save our souls" - "Спасете нашите души" е често срещан препис на този сигнал, но дали е така?

История на възникване и декодиране

До двадесети век корабите са използвали CQD - кодът за бедствие на времето. Едва през 1906 г. международният SOS сигнал е предложен в радиотелеграфията. Той представлява последователност от „три точки-три тирета-три точки“, които се предават без никакви паузи (· · · – – – · · ·).

 


Преди да се появи познатият сигнал, почти всяка страна имаше свои предупредителни знаци. И преди да бъде изобретено радиото, моряците използваха аудиосигнали или визуално привличаха вниманието – използваха камбани, знамена, сигнални светлини и др.

Тогава производителите на радиостанции започнаха да предлагат и използват свои собствени комбинации от кодове за бедствие: SOE, CQD, NC.

 Най-масово е бил използван CQD. CQ е сигнал за общо повикване на всички радиостанции и добавили D от английското „danger“ – опасност. Но сигналът CQD често е бъркан с CQ, освен това е използван и при аварии на сушата. Било взето решение да се въведе нов единен сигнал за бедствия по море.

На Международната радиотелеграфна конференция, проведена през 1906 г. в Германия, са събрани представители на 29 държави. Те гласуваха за сигнала за бедствие SOS.

Защо CQD сигналът не може да се използва повече?

Просто е - SOS е по-кратък и по-лесен за слуховото възприятие. Освен това, той не може да бъде объркан с CQ сигнала, който имаше съвсем различна цел.

Интересен факт: Сигналът SOS бил използван почти век преди през 1999 г. Международната морска организация да го замени с GMDSS, която е автоматична система за предупреждение. 

Противно на общоприетото схващане, SOS не означава "Save our ship" - „Спасете нашия кораб“ или "Save our souls" - „Спасете нашите души“. Комбинацията от букви е произволна и е избрана с цел лесно разпознаване на сигнала на ухо. Също така бързо се запомня.

Първи случаи на използване на SOS

Мнозина смятат, че първата употреба на сигнала за бедствие SOS е ot Титаник. Всъщност това не е вярно и този случай е приблизително осмият. Има и друго твърдение - сигналът SOS е подаден от парахода "Славония", който корабокрушира през 1909 г. край Азорските острови.

Въпреки това, по това време CQD кодът все още се е използвал. Най-вероятното първо използване на SOS е било през същата 1909 г., когато параходът Арапаое се отклонява от курса си на 11 август. Корабът започнал да се носи в посока Джаксънвил. Сигналът е получен навреме и корабът бил спасен. 

Забавен факт: SOS не се използва за гласови комуникации. Вместо това като сигнал е дадена думата "Mayday".

Сигналът за бедствие SOS, противно на общоприетото схващане, няма определено декодиране. Въпреки факта, че сигналът бе заменен от GMDSS, той все още се използва в критични ситуации - всеки знае за SOS. 

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.