Едва ли има човек, който не е чувал за Пабло Ескобар, неговия картел „Меделин” или огромните количества пари, с които наркобосът е разполагал. Но днес няма да говорим за това. Ще ви разкажем как той почти създаде екологична катастрофа в родната си държава Колумбия.

Ескобар решил да похарчи част от парите си, за да си създаде частен зоопарк. Докарал най-различни екзотични животни от цял свят в Колумбия, включително четири хипопотама.

Когато наркобосът бил застрелян в началото на 90-те, имението му попаднало под опеката на правителството. Управляващите извозили всички животни и ги закарали в други зоопаркове освен … хипопотамите. Те просто били оставени да се въргалят на свобода в създаденото от Ескобар специално за тях езеро. И сега те са бомба със закъснител.

И сега те са бомба със закъснител. 

Днес те вече са над 50. Започнали да се размножават много бързо, защото оказва се Колумбия е техният рай. Условията за живот за тях са перфектни. Проблемът обаче е, че те се превръщат в заплаха за местните хора и опасност за екосистемата на страната.

В Африка засушаванията и гладът често стават причина за смъртността на хипопотамите, което регулира и тяхната популация. В Колумбия обаче такива неща не съществуват. Без естествени врагове и в перфектните условия за живот, размножаването на хипопотамите е неизбежно.

За да разберем величината на проблема, трябва да разберем природата на хипопотамите. Те са изключително големи животни, произлизащи от Африка. Колкото и мили и лениви да изглеждат, всъщност те могат да са опасни. Някои ги наричат най-свирепите животни на планетата.

Може би повечето от вас са си мислели, че крокодилите са далеч по-опасни от миловидните хипопотами. В действителност обаче именно големите бавни животни редовно убиват страшни хищници като зъбатите земноводни.

Повече хора са убити от хипопотами всяка година в Африка, отколкото от което и да било друго диво животно. След смъртта на Ескобар домът му е превърнат в увеселителен парк, в който всеки може да се разхожда свободно. А Хипопотамите там са част от атракцията.

Според еколозите в Колумбия обаче, огромните бозайници всъщност са голям проблем. Те го описват като „инвазия”. Паркът вече не е достатъчен, за да побере размножаващите се хипопотами и те все по-често започват да си правят „разходки” в търсене на реки и други водоеми на разстояние стотици километри.

Разхождащи се в малки градчета и селца хипопотами са все по-често срещана гледка в Колумбия, а контактите им с хора се увеличават все повече. Местните хора обаче рядко разбират колко агресивни могат да станат на вид дружелюбните бозайници. Едно от селата дори е избрало хипопотама за свой талисман. За щастие досега никой не е бил наранен при срещата си с някое от животните, но с бързото увеличаване на популацията им е само въпрос на време да се случи инцидент.

Колумбийските експерти са принудени да измислят решение на този неподозиран проблем. Тъй като страната изобилства от най-различни животински видове, неконтролируемото разрастване на популацията на един от тях, представлява сериозна заплаха за останалите. Експертите вече забелязват как присъствието на хипопотами в страната се отразява на екосистемата. Вече има няколко стратегии за справяне с хипопотамите в Колумбия. Първата от тях е те да бъдат механично отделени от останалия свят чрез огради или стени. Това обаче не е достатъчна пречка, тъй като животните могат буквално да я прескочат.

Втората идея е мъжките екземпляри да бъдат кастрирани, за да не могат да се размножават. Но това се оказва много опасно, времеемко и скъпо. Обичайно е възможна една кастрация годишно на фона на 5-10 новородени хипопотамчета – и тази мярка е твърде неефективна. Третата възможност за справяне с хипопотамите е те да бъдат избити. Операцията обаче не започнала добре. Един от екипите, натоварени със задачата да убиват хипопотами, решил да публикува снимка в интернет с „плячката си”.

Това обаче разпалило национално недоволство – хората меко казано не харесали идеята хипопотамите да бъдат застрелвани. Резултатът от това е съдебно решение, криминализиращо убиването на хипопотами. Оказва се, че най-доброто решение е животните просто да бъдат преместени. Вече е започнала работа по разговори с различни международни организации, които са готови да приемат животните, за да може те да бъдат преместени в контролирана среда. До тогава обаче хипопотамите ще живеят в своя рай с опасност за екосистемата на Колумбия.

Източник: Debati.bg

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.