Колкото и да се оплакваме от ситуацията, в която се намираме, нямаме избор и ще трябва да живеем в условията на извънредно положение поне до 13 април. Затова много хора превърнаха домовете си в импровизирани офиси, а също и класни стаи. И докато все още сме в социална изолация, ще ви кажем, че това е шанс да направим някое велико откритие (разбира се, ако имаме потенциала за това).

Открития по време на социална изолация

Именно по време на карантина големият ум Исак Нютон прави едно велико откритие. По това време той е само на 23 години и е студент в „Тринити колидж” в Кеймбридж, разказва Washington Post. Годината 1665 г. и в Лондон избухва Голямата чумна епидемия, заради която хората предприемат някои от мерките, които и ние прилагаме сега.

Управата на университета решава да намали социалните контакти на студентите си и ги праща да продължат обучението си у дома. Така Нютон се връща във фамилното имение и прекарва в изолация цяла година, само че тя се оказва съдбовна – по-късно е наречена „година на чудесата”.

Там поставя основите на теориите си за оптиката. А също така там се намира и прословутото ябълково дърво, което му помага да открие закона за гравитацията. Докато размишлява в градината Нютон вижда падащите плодове от дървото и така се замисля защо падат право на земната повърхност. След като епидемията отминава, Нютон се завръща в Кеймбридж през 1667 г. със своите теории и две години по-късно вече е професор.

32 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.