Индия е известна като страната на цветове. Цветът по същество е бил голяма част от индийското съзнание винаги. В толкова разнообразна и културно жизнена страна често срещаните прости цветови изрази обединяват множеството гледки, начин на живот и традиции. Символиката на цвета се откроява и контролира всеки аспект от живота там - било то религия, политика, фестивали или празненства. В Индия - на север, юг, запад или изток, цветът и културата вървят ръка за ръка. Подобно на много други култури по света, в Индия има някои типични класификации на цвета.

Какво символизират цветовете в Индия?

  • Черното в Индия е свързано с липса на желание, зло, негативност и инерция. Този цвят представлява гняв и тъмнина и се свързва с липсата на енергия, безплодие и смърт. Черното се използва като представяне на злото, а често и за предпазване от злото. Вековният обичай сред индийците предполага бебето да се благославя с малка черна точка на брадичката или под ухото, за да предпази злото око. И докато бялото означава всичко желано на Запад, в Индия то придобива по-мрачна конотация.
  • Бялото е отсъствието на цвят и е единственият цвят, който могат да носят вдовиците. Той е приемлив при погребения и церемонии, където се бележи смърт. Отразява основното качество на самия цвят по принцип. Отблъсква цялата светлина и цветове и затова, когато вдовица носи бяло, тя се отказва от удоволствията и разкошите на активното и редовно участие в обществото и живота около себе си. Бялото също е широко прието като цвят на мир и чистота.
  • Червеното е цветът, свързан с една от най-почитаните богини в индуистката митология - Дурга, която е с огнен образ, подсилен от червения ѝ език и почти червените очи. Червеното също означава чистота и е предпочитаният цвят за дрехата на булката. Червеното има дълбоко значение в индийската психика.
  • Синият цвят се асоциира с лорд Кришна, може би един от най-обичаните богове в Индия.
  • И както е видно за всяка селскостопанска икономика, зеленото символизира ново начало, реколта и щастие. Зеленото символизира природата и затова е проява на самия Бог. Индия е страна, пропита с традиции, култура и богата и приказна история. Царе и кралства, светци и последователи, бунтовници и бойци са извървели пътеките на своето славно минало и всички са изиграли малка, но съществена роля за установяване на възприемането на цветовете днес.

 

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.