Числото на Шанън. Освен ако не сте голям любител на шаха, едва ли някога сте чували за него, или пък знаете неговата стойност.

Всъщност тази стойност е кръстена на едноименния американски математик Клод Шанън. През 1950 г. той се заема да изчисли колко са валидните позиции, възникващи в партия от средно 40 хода.

Така се появи това число - 10 на 118 степен. Самото изчисление е описано подробно в съвременната работа "Програмиране на шах за компютър".

Накратко, Шанън взел за основа на изчислението си средна игра на шах от четиридесет хода с тридесет варианта на всеки ход, минус някои позиции, забранени от правилата на играта. 

В резултат на това той получил това фантастично число - 10 на 118-та степен. За сравнение, учените, поддръжници на Големия взрив във Вселената, смятат, че в него има само 10 на 80-та степен на атоми. 

Дори известното супер голямо число "гугол", на което е кръстен Google, също е по-малко от числото на Шанън – то е 10 на 100-та степен.

Сега разбирате защо играта на шах е толкова вълнуваща и до известна степен дори фантастична. Има почти безкраен брой комбинации. 

Числото на Шанън е и първото фундаментално изследване на шаха от гледна точка на математическия анализ.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.