Би трябвало всички да имаме равни възможности що се отнася до работното място. Иска ми се да вярвам, че възможност да се представи в най-добрата си светлина се дава на всеки, но истината е, че много голям процент от работещите са дискриминирани.

Какво означава дискриминация?

Думата „дискриминирам“ в кратък превод от Wikipedia означава - правя разлика.

Да поговорим само за този тип делене в работната обстановка. Как и по какви критерии работодателят налага своите дискриминационни виждания!

Жените в детеродна възраст и "пресните" майки често са под "ножа". Възрастните дами също биват подценявани и нежелани. Първата група предполага, че е ненадеждна и е въпрос на време да излети от работното гнездо. Майките, който се завръщат с желание на работа, често са съветвани /под натиск/ да си търсят „късмета“ на друго място, защото ще се непълноценни, ако излизат в болничен, ако не могат да присъстват на всички видове оперативки, събрания и съвещания. Има едни бизнес израз „по default ?по подразбиране/ не ставаш“.

Друг критерии определено е възрастта. Младите трябва да са образовани и със стаж от няколко години! Възрастните са почти изпята песен, не могат да бъдат натоварвани с 12-часов и повече работен ден. Кръгът се затваря, магията е пълна!

Още белези, по които можете да бъдете „преразглеждани“ са:

  • етнически произход;
  • социален статус;
  • местожителство;
  • рождено място;
  • сексуално ориентация.

Практиката показва, че често една и съща работна позиция се заплаща различно в зависимост дали действието се развива в малък или голям град. Като цяло най-ощетени са хората в пред пенсионна възраст, майките с деца до 3 години, хомосексуалните работници и тези в неравностойно положение. Определението “неравностойно положение“ само по себе си,също е форма на дискриминация. При този тип хора работоспособността и квалификациите, които имат, почти не се зачитат. Една много жалка статистическа извадка.

36 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.