Всички сме чували за Еверест и  Килиманджаро. Но знаете ли откъде идват тези названия? Истината е, че съществуват много местни имена, с които са наричали Еверест. Най-известното от тях в продължение на векове е името на тибетски – Джомолунгма, което дори съществува на карта от 1733 г., публикувана в Париж от френския географ Жан Батист Бургиньон д'Анвий.

С извинението, че съществува голямо изобилие от местни имена, Андрю Уо предлага този връх да бъде наречен с името Еверест заради огромните заслуги на полковник Джордж Еверест - негов предшественик, който от 1823 до 1843 г. създава първата подробна триангуларна мрежа в Британска Индия. Въпреки че названието е невъзможно да се напише на хинди или произнесе от коренните жители на Индия, Кралското географско дружество официално го одобрява през 1865 г., една година преди смъртта на Джордж Еверест.

Килиманджаро на суахили означава „планината на Бога на студа“. Как обаче се избира едно име, което да бъде общопризнато по целия свят?

Върховете винаги са имали множество имена. Най-високата планина в Северна Америка първоначално е била позната от местните жители на Атабаскан като Денали, което означава "високо" или "дълго" на родния им език. Когато Русия била собственик на Аляска, тя била наричана Болшая гора.

Франк Денсмор е първият европеец, достигнал върха в края на 19 век, след което беше наречен връх на Денсмор. През 1896 г. златотърсач го кръсти на политически кандидат от Охайо и върхът стана Маунт Макинли. Виждате ли?! Всеки има свое собствено предпочитание и в миналото някои планини са били наричани по различен начин от различните народи.

А какво ще кажете за планетите?! Не можем да си ги представим без име. Без едно установено име  нашите карти биха били бъркотия от различни наименования, което прави невъзможно да се разбере повече за местоположението. И така, кой решава кое е "правилното" име, което трябва да бъде отпечатано върху картите по целия свят?

Както при много неща, това е свързано с бюрокрация. В Съединените американски щати окончателните решения за одобряване или отказ на всички географски названия се оставят на неизвестен съвет от правителствени служители от шест федерални департамента. Съветът не предлага имена или дори да решава от списък как да бъде наричано дадено място. Вместо това той просто отговаря на предложения от други като федерални агенции, държавни и местни власти (много от които имат свои бордове с географски имена).

В днешно време, когато човек или група подаде предложение за име, от съвета зависи дали да го приеме или не. Така че ако имате идея за леснозапомнящо се и и най-вече интересно наименование за дадена планина, бихте могли да го предложите и кой знае... да останете в историята като човека, прекръстил "Килиманджаро".

40 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.