В света има голям брой течности с уникални характеристики. С някои от тях хората редовно си взаимодействат, но има и такива, за чиито свойства може само да се гадае. Всички течности имат определена плътност, от която зависи теглото им на единица обем. И коя е най-тежката?

Коя е най-тежката течност?

Учените са провели много експерименти, за да определят най-тежката течност. Ситуацията се усложнява от факта, че съществуването на някои вещества в течно състояние е възможно само при високи температури, в противен случай те ще започнат да се втвърдяват.

При стайна температура и при нормално налягане живакът се счита за най-тежката течност. Плътността му е 13,5 g / cc. Ако обаче температурата се повиши до 3000 градуса по Целзий, металът доста бързо ще отстъпи челното място.

 Материалът в течно състояние има плътност 20 g / cc. Но най-тежката течност се счита за тази, която се съдържа в неутронна звезда. Вътре в ядрото ѝ е течно вещество, чиято плътност е равна на един квадрилион g / cc. Като се има предвид, че в квадрилион има 15 нули, веднага става ясно, че тази течност е безспорен лидер в титлата за най-тежката.

Най-леките течности

Наред с най-твърдите има и най-леки течности. При стайна температура и нормално налягане изопентанът се счита за най-лек: неговата плътност е 0,62 g / cc. Ако оставим температурата непроменена, но увеличим налягането, етанът ще получи следните стойности: 0,5 g / cc.

При -164 градуса по Целзий може да се получи метан в течно състояние, чиято плътност ще бъде равна на 0,466 g / cc. Най-лекият обаче е течният водород. При -250 градуса по Целзий това вещество има плътност от 0,067 g / cc, което е по-ниско от това на други течности.

Това не е изненадващо, защото твърдият водород също държи рекорда за материали в същото състояние. В този случай неговата плътност ще бъде равна на 0,076 g / cc. Химиците могат също да разтварят литий в течен амоняк. Този разтвор при стайна температура има плътност от 0,48 g / cc и може да се счита за най-леката изкуствена течност.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.