Всички знаем за ползите от тази напитка, особено през студените месеци от годината. Но знаем ли за най-вълнуващите легенди около възникването ѝ? Сега е моментът да вземете чашата с горещ чай и да прочетете легендите на Китай.

 Според едната от тях чаят се появява през 2737 г. преди новата ера. По това време Китай се управлява от императора Шен Нун. Известен като познавач на билките, той винаги се разхождал с триножник със закачено на него котле и правил различни отвари. Откриването на чаената напитка станало случайно. Веднъж в кипящата вода паднали донесени от вятъра листенца на чаено дърво. Шен Нун опитал отварата и толкова харесал аромата и вкуса ѝ, че до края на живота си пиел единствено нея.

 Втората легенда е малко по-стряскаща. В нея главен герой е индийският монах Бодхидхарма. Той емигрирал от Индия в Китай и основал там будистката школа „Чан“. В планината Суншан монахът създал един от най-известните в днешно време манастири – манастира Шао Лин. Като учил монасите на медитация, поискал да им демонстрира, че в това състояние на духа и тялото можел девет години да съзерцава една стена, но още на втората нощ заспал. Когато се събудил, се ядосал много от това, че не се е справил, откъснал клепачите си и ги стъпкал, за да не заспи никога повече. Според легендата от стъпканите клепачи поникнало чаено дръвче, с което се свързва и обяснението, защо йероглифът за клепач е идентичен с този за чай.

 

Без значение в коя легенда ще изберете да вярвате, не забравяйте съвета на Бил Уотърсън:

Дъждовните дни трябва да прекарвате вкъщи с чаша чай и добра книга

34 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.