Едва ли има престъпник, който е вдъхновил повече филми от Пабло Ескобар. Известен като Краля на Кокаина, той става най-богатият престъпник на света със състояние от около 30 милиарда долара.

Представете си началото на 90-те, Пабло стои в джакузи, гледа любимия си футболен отбор Атлетико Национал и се чувства в пълна безапасност. Има въоражена охрана, която го пази, а личният му готвач носи вечерята. Същевременно кокаинът му се пренася и продава по целия свят. Изглежда сякаш за него няма грижи. И все пак, той е в затвора. 

Около 1969 г., годината на Woodstock, ерата на рока и наркотиците в Америка, 20-годишният Пабло Ескобар правел планове как да внася кокаина в Щатите. През 1980-те кокаинът вече бил навсякъде и Ел Патрон е главният виновник. За бедните общества в Колумбия той е Робин Худ, а за властите в Америка - най-преследваният човек. 

След много пролята кръв и проблеми с колумбийските власти Пабло Ескобар се предава доброволно и прави сделка - да прекара 5 години в затвора. Уловката е, че затворът трябва да бъде построен от него, с охранители които той е наел. Като си представяме затвор това, което Ескобар имал наум, не били метални решетки и легло без матрак, а по-скоро модерен палат с всички удобства. Това, което всъщност станало, е че Ескобар бил предпазван от враговете си, а не зад решетки.

Пабло сам избрал мястото за затвора си - на върха на планина. Място, от което може да бъде видян всеки, който се приближава. Отвън така нареченият Хотел Ескобар приличал доста на затвор - с високи стени и охрана, но нещата били различни отвъд стените.

Голям фен на футбола, Пабло си построил и футболно игрище, където да рита с охранителите си. Игрището било доста добро и Пабло дори канил националния футболен отбор на Колумбия да играят мач заедно. Твърди се, че всички 22 играчи от националния отбор през 1991 били превозени до затвора на Ескобар, яли пищен обяд и след това играли футбол заедно с Пабло. След това всички отишли в клуба на затвора да се позабавляват. Дискотеката била голяма и Пабло и гостите танцували с моделките, които редовно посещавали клуба. Когато искал да си почине от вечери и партита, Пабло можел да се наслади на сауната, басеина и джакузито в затвора си.  

Това обаче не продължило твърде дълго. Само след година колумбийските власти поискали да пратят Пабло Ескобар в истински затвор, защото научили какво се случва в неговия личен. През юли 1992 г., колумбийската армия, водена от заместник-министъра на прависъдието, обгражда затвора на Ескобар. Имало престралка, а през това време Пабло успява да избяга. Година по-късно Ескобар е застрелян.

34 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.