Вече сме говорили за всеобщото мнение, че мъжете са от Марс, жените – от Венера. Вероятно всеки от нас може да даде и безброй примери в доказателство на това твърдение. Според професора по когнитивна невровизуализация в Астонския университет в Бирмингам Джина Риппон обаче тази теза е напълно неоснователна.

Доказателство

Мозъкът няма пол. До това заключение експертът стига след изучаване на хиляди мозъци. Резултатите от проучването показват, че в голяма степен данните за представителите на двата пола се пресичат и дори съвпадат.

„И мъжете, и жените са от планетата Земя”, обяснява Риппон, автор на книгата „Пол и нашият мозък”, публикувана през август миналата година.

Коренът на заблудата

Основната причина за това, че възприемаме жените и мъжете като представители на различни планети, е свързана с различната професионална реализация и позицията в обществото. Нещо повече, в миналото дамите са били възприемани като нисши същества. Трябва да признаем, че и в днешно време някои жени твърдят, че мисленето им е по-емпатично в сравнение с това на противоположния пол.

Тагове
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.