Напоследък темата за бежанците остава на заден план покрай разразилата се пандемия. Организацията, която не спира да работи за интегрирането им и се стреми да им предостави убежище, е Върховния комесариат за бежанците на ООН (ВКБООН). В нея работят служители от над 120 държави. Известни личности и кралски особи приемат каузата присърце и са "приятели" на организацията. Пример за това са Анджелина Джоли, принц Чарлз и други.

Истината е, че много от нас са предубедени към бежанците. Според организацията българите се страхуват, а страховете са породени от различието.

anjelina refugee

Заради страха и расизма организацията се опитва всячески да привлече вниманието на хората, за да разберат повече за проблема. Един от начините е, чрез ежегодна награда "Нансен". Тя носи името на великия норвежки полярен изследовател Фритьоф Нансен, който през 1921 г. е назначен от организацията, предшествала ООН – Обществото на народите, за първи Върховен комисар за бежанците.

Наградата “Нансен”, която се състои от медал и парична сума от 100 000 щатски долара, се връчва всяка година през октомври на личност или група за изключителни заслуги в подкрепа на бежанската кауза. Дава се в хуманитарната столица на света - Женева, Швейцария, от върховния комисариат на ВКБООН. Сумата е наистина голяма и може да бъде спечелена от почти всеки, готов да помогне. Вълнуващото е, че можете да помогнете на един световен проблем.

Последният спечелил наградата е адвокат Азизбек Ашуров. Той прекарал повече от десетилетие в помощ на лица без гражданство в Киргизска Република.

unchr nansen

А ето и едно силното изказване на Анджелина Джоли:

Мисля, че всички ние искаме справедливост и равенство, шанс за значим живот. Всички ние бихме искали да вярваме, че в лошите ситуации някой би ни помогнал.

35 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.