Членовете на екипажа на Международната космическа станция (МКС) са направили хиляди снимки на Земята през 2020 г. От НАСА показаха част от тях, за да отпразнуват 20-годишнината на станцията. Това са най-зрелищните снимки на нашата планета, видени от космоса.

В продължение на двадесет години Международната космическа станция, разположена на височина 400 километра над Земята, е посетена от 240 души от 19 страни. В същото време станцията се обслужва постоянно от международен екипаж от шест души.

На изображенията, избрани от НАСА, се виждат Куба и Бахамите, цветовете на есента в Отава и изгрева на луната над Южния Атлантически океан.

Станцията се движи със скорост 8 километра в секунда, обикаляйки около Земята приблизително на всеки 90 минути. Това се случва в 16 орбити около Земята на всеки 24 часа.

Размерите на МКС са 108 метра дължина от край до край. Енергията идва от четири двойки слънчеви панели, които генерират 75 до 90 киловата. Станцията тежи почти 420 тона с обитаем обем от 4100 кубически метра.

Работата на хората от екипажа е изключително стресираща, но дори и те имат време за почивка, през която им е позволено да практикуват любимото си хоби. В свободното си време астронавтите обичат да наблюдават Земята и да фотографират хипнотизиращите пейзажи на планетата от височина 400 километра.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още снимки, взети от МКС, можете да видите тук.

Харесайте страницата на Jurnal.bg и във Facebook

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.