Ние хората винаги се опитваме да си обясним света около себе си. Колкото повече хаос има около нас, толкова по-усилено търсим отговорите. Откакто тръгна пандемията на COVID-19 хората се опитват да си обяснят какво се е случило и защо.

Ето някои от най-интересните консиративни теории за коронавируса.

  • Опасен астероид 

Тази теория твърди, че пандемията цели да ни разсее от истинската заплаха - астероид, които води след себе си апокалипсиса. Един популярен Facebook пост, който вече е изтрит, твърди, че НАСА крие от нас за откритието на голям астероид, които се е насочил към Земята и има потенциала да я унищожи. И какъв е най-добрия начин да скрием откриването на огромен астероид?! Като пуснем смъртоносен и силно заразен вирус, който ще принуди хората да се крият вкъщи.

Всъщност действително има данни за астероид, който НАСА наблюдава. Той ще мине покрай Земята на 29 април 2020 г. на разстояние от около 6 милиона км. Помнете датата! 

  • Китайците са откраднали вируса от канадска лаборатория

Тук вече става сериозно. Според тази теория COVID-19 е биологично оръжие, разработено в канадска лаборатория в Уинипег, което двама китайски шпиони-учени крадат и носят във военна лаборатория в Ухан. Там обаче "изпускат" вируса и той започва да заразява хората. Статията за пръв път е публикувана на сайта на Great Game India, "Журнал за геополитика и международни отношения", и от там залива Reddit и Facebook. Много бързо набира популярност, може би защото поне до някъде е подкрепена от доказателства. 

  • Всички тези предпазни мерки са излишни

Т.е някои хора вярват, че не е необходимо да носиш предпазна маска, да си миеш ръцете и да децинфекцираш вкъщи. Ако имаш силна имунна система, коронавирусът няма шанс. Това не е вярно и само прави разпространяването на вируса по-бързо.

  • Коронавирусът не съществува

Кой не би искал да повярва на това?! Коронавирусът е измислица и е начин за контрол на населението. Няма болни, няма заразени? Някой от хората, които са против ваксините мислят, че това е начин да се накарат хората да си сложат ваксини. 

  • Пандемията е започнала, защото китайците ядат прилепи

Това всички сме го виждали във Facebook. Няма доказателства, че яденето на панголини и прилепи е стартирало епидемията. Не знаем как е започнала, но да обвиняваме културата на хранене на цял народ е малко обидно. Но не пречи да е вярно, разбира се. 

  • Пандемията цели да очерни Тръмп

Някои поддръжници на Тръмп вярват, че Демократичната партия има заговор с китайците да създадат пандемия, за да накарат Тръмп да изглежда като лош президент. И все пак, няма доказателства това да е истина.

Коя ви е любимата конспиративна теория за COVID-19?

35 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.