Всички се страхуваме от нещо. Може би замръзвате като видите паяк или мишка. Или пък коленете ви омекват като си помислите за презентацията, която трябва да направите пред всичките си колеги. Каквото и да е, трудно ще е да намерим човек, който да не се страхува от нещо. И все пак, поне може да сме благодарни, че нямаме някоя от следните фобии.

  • Омброфобия

За много от нас няма нищо по-успокояващото от това да слушаме дъжда. За хората с омброфобия да слушат дъжда е като да си пуснат хорър за спокойствие. Този страх е по-разпространен сред децата. В биологията омброфобията се отнася за растения, на които не им понасят дъждовете.  

  • Ойкофобия

Ако ксенофобията е страх от различното, най-вече култури и националности, ойкофобията е точно обратното. Страх от познатото. Хората с тази фобия се страхуват да бъдат в дома си или в дом като цяло. Обикновено този страх е провокиран от травматично събитие вкъщи. Също като ксенофобията и ойкофобията има политически подтекст. Ойкофобите гледат с недоверие към хората от своята нация.

  • Чаетофобия

 

Страхът от коса. Всички сме гледали японски хоръри и знаем, че косата може да изглежда много страшно. Хората, които имат този фобия могат да получат паник атаки от всичко, свързано с коса и косми, независимо дали е косата на главата им или косми по палтото. Те смятат, че косата е нещо много мръсно и дори опасно. 

  • Алодоксафобия

Страх от чуждото мнение. Думата идва от гръцките думи allo (различен) и dox (мнение). Буквално означава, че се страхувате да слушате мненията на хората. И макар да звучи смешно, обикновено хората, които страдат от тази фобия, са били травматизирани в детството си от критикуващи родители. 

  • Хелиофобия

Вампирите. За много от нас те са интересни митологични създания, но представете си какво е да имате слабостите на вампирите и нито една от суперсилите им? Хората, които страдат от хелиофобия, се страхуват от слънцето. Страхът е често свързан с опасения от рак на кожата, фотостареене или бръчки. Иронията е, че хората, които не излизат на слънце не получават достатъчно витамин D, което значително отслабва имунната система. 

Може би следващия път като ни накарат да изнесем презентация пред всички ще се сетим за някоя от тези фобии.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.