Океаните заемат 3/5 от повърхността на планетата ни, а най-дългата планинска верига в света и дори целият континент Полинезия е скрит под вода (върховете му са островите Нова Зеландия, Таити и др.)

Не случайно Земята е наричана Синята планета. Но какво би станало, ако водата изчезне?

Изследователят Джеймс О'Донохю създаде римейк на видео, в което се представя как би изглеждала Земята, ако цялата вода постепенно се изпари от повърхността ѝ.

"Не искам да мисля, че нашата синя планета може да бъде лишена от морета и океани. Това може да се види само във филми за бедствия и модели на планетарни учени", казва той.

О'Донохю е служител на японската космическа агенция Jax, а преди това е работил за НАСА. Той взел за основа модел, който физикът и аниматор от НАСА Хорас Мичъл създал през 2008 г., и въвел няколко допълнителни функции. О'Донохю редактирал таймера и добавил устройство за проследяване на дълбочината, за да покаже постепенно променящото се морско ниво. 

Докато океаните бавно пресъхват, от водата се появяват парчета земя: това са континентални шелфове - покрайнините на континентите, скрити под водата. Те се виждат ясно в самото начало на видеото в забавен каданс. 

На някои места можете да видите сухопътни мостове, по които хората са преминали преди много хиляди години, мигриращи между континенти и острови. Нашите предци са могли да пътуват пеша от континентална Европа до Британските острови, от Австралия до околните острови и от Чукотка до Аляска.

Когато настъпила последната ледникова епоха, значителна част от водата била "уловена" под формата на лед на полюсите - поради което имало естествени мостове между континентите - казва О'Донохю.

Тъй като океаните изсъхват на 2-3 км в дълбочина, на повърхността се показва най-дългата планинска верига на Земята. Това е Средноатлантическият хребет, който се простира на 70 хиляди км по цялото земно кълбо (дължината му е почти два пъти по-голяма от дължината на екватора). Повече от 90% от тази планинска верига сега е скрита под вода, изглежда като шевовете на бейзболна топка.

По „шевовете“ на Земята, където тектонските плочи се допират една до друга, от центъра на планетата се издига разтопена лава. Вулканичните планини се образуват от нея, формирайки нов пейзаж на океанското дъно. 

След като анимираните океани изсъхнат на 6 км, по-голямата част от водата е изчезнала. Но за да се открият най-дълбоките части на Марианската падина, ще са необходими почти 5 км повече.

Вижте сами резултата:

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.