От години вече природозащитници и учени алармират за проблем с пчелите. Оказа се обаче, че има решение на резкия спад на тяхната популация - специални дронове, поръсващи сапунени мехурчета с полен, предаде Франс прес.

Изследвания

Идеята е на професор Еижиро Мияко от Японския институт за напреднали научни изследвания. Той дълги години работил над създаването на роботи-опрашители, но не успял да ги усъвършенства достатчно. За сметка на това новата му идея изглежда доста по-обещаваща. До нея стигнал с помощта на 3-годишното си дете, докато го наблюдавал как си играе със сапунени балончета в парка.

Решил да пробва и се получило - балончетата са страхотни при пренасянето на полена. Първите тестове проф. Мияко направил в овощна градина с круши, като всяко мехурче съдържало по 2000 хиляди зрънца полен. Така ръчно били опрашени 95%  от третираните овошки и по-късно дръвчетата родили плодове.

И понеже резултатите били доста обещаващи, професорът качил машината за полинизиращи балончета върху дрон с предварително зададен маршрут. На финала бил постигнат 90% успех на опрашване.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.