Ако трябва да сме исторически коректни, трябва да отбележим, че има няколко доста популярни дами от миналото с това име. Клеопатра се казвала и съпругата на македонския цар Филип II Македонски, както и сестрата на Александър III Македонски (дъщеря на Филип II и Олимпия). В древногръцката митология това име носи дъщерята на Трос, както и тази на Борей и т.н, но да не ви объркваме повече.

Най-популярната сред Клеопатрите е Клеопатра VII - последният владетел на Египет от династията на Птолемеите - любимата на Юлий Цезар и Марк Антоний. За нейната неописуема фатална хубост се носят легенди, само че учените не спират да „дълбаят” около това. И поредният опит за развенчаването на мита за нейната красота идва от египтоложката от Кеймбридж Сали Ан Аштън.

Какво показва изследването на британката?

Аштън решава да стигне до дъното на въпроса как точно е изглеждала царицата на Египет. За целта полага дългогодишен труд в тази посока. Изследва редица източници и в крайна сметка с помощта на компютърна програма стига до неподозирани заключения.

Клепатра всъщност била ниска и закръглена с тънки устни и доста голям нос.

Това показва проучването на Аштън, която издирва части от изображения на царицата, запазени върху древни монети и оцелели барелефи на храма в древния египетски град Дандара.

На какво тогава се дължи митът за красотата на Клеопатра?

Египтоложката обяснява нещата така – митът не е възникнал заради физическите ѝ дадености, а въпреки тях. Клеопатра притежавала неповторим чар и умеела да общува с лекота като равна с мъжете, което определено ги карало да загубват ума и дума. Освен това умеела да разговаря толкова съблазнително, че господата наистина обезумявали.

Доказателства за харизмата на Клеопатра

Древногръцкият философ Плутарх пише за Клеопатра, че нейният глас звучал особено нежно. Също така я описва като умна, образована, владееща свободно няколко езика и веща не само в политиката, но и във военната стратегия. Е как да не бъдат впечатлени всички мъже по нейно, че и по наше време?!

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.