В началото на 2019 г. няколко компании започнаха да предлагат 5G интернет услуги. И както става с навлизането на много нови технологии, се появиха слухове и конспиративни теории.

Страхът от непознатото не е нищо ново. Едно време църквата е обявила ползването на електрически лампи като пререкание с плана на Бог за ден и нощ. Ватикана толкова се притеснявала да не се противопостави на естествените закони на Господ и природата, че наложила бан на всички електрически лампи през 1830-те.

Към днешна дата се страхуваме от всичко ново - от изкуствен интелект до ГМО продукти.

Но какво е 5G и може ли да ни изпържи мозъците? Буквално означава пето поколение (Fifth Generation) технология. Може да доставя данни до 100 пъти по-бързо от 4G с потенциална скорост от 20GB за секунда. С такава скорост можете да теглите филми на телефоните си за секунди.

Страхът от 5G идва от радиоактивните вълни, които се излъчват. Радиация обаче се излъчва от всеки източник на енергия - микровълновата фурна, телефона. Дори топлината на тялото ни би могла да се счита за радиация, но има видове радиация, които могат да ни разболеят. 

Може ли 5G интернетът да ни разболее? Спорно е. 5G е нова технология, която все още не е била напълно изследвана, така че засега ще имаме едно наум.

34 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.