И преди сме писали за ползите от пиенето на бира, само че сега учени от Маастрихтския университет добавят още една причина да включваме бирата все по-често на трапезата си. А тя е дълголетието. Експертите открили връзка между редовната консумация на пиво и дълголетието.

Какво твърди проучването?

Изследването носи заглавието „Консумацията на алкохол в напреднала възраст и влиянието му върху дълголетието” и е публикувано наскоро в списание Age and Ageing. Според резултатите умерената консумация на бира значително увеличава шансовете за това да прекараме повече години на този свят.

Как и къде е направено изследването?

Учени от Маастрихтския университет, начело с професор Пит Ван ден Бранд, изучили хранителните навици на 5500 възрастни холандци в продължение на цели 20 години. Така установили, че най-голяма вероятност да доживеят до 90-годипна възраст имат мъжете и жените, които пийват от 5 до 15 грама алкохол или до 400 гр бира на ден.

Неотдавна японски учени пък откриха, че умереното пийване на напитки с градус може да потиска загубата на мускулна маса и при двата пола в напреднала възраст. Американски изследователи пък доказаха, че спиртните напитки в разумни количества се отразяват добре на психическото здраве на пенсионерите.

48 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.