Загубата на слуха на световноизвестния композитор Бетовен е тема, с която са се занимавали не един и двама учени по света. Хипотезите са цял куп като се почне от тиф, различни автоимунни заболявания и необичайния навик на музиканта да спи,

потапяйки главата си в студена вода.

Защо Бетовен губи слуха си според новите изследвания

Екип от лекари от университета в Падуа, Италия, твърдят, че причината е отравяне. До това заключение експертите стигат заради симптомите на един от пациентите, който наблюдават през 2018 г. До голяма степен те съвпадат с това, от което е страдала музикалната звезда.

Високото съдържание на олово в кръвта и урината на италианеца е причината. А как е попаднал токсичният метал в организма му?! Чрез стар тиган, на който защитният керамичен свой е изтъркан.

Изследване на косата на Бетовен и на части от черепа му през 2005 г. показват, че и при него става въпрос за повишено съдържание на олово. Това може да е станало чрез виното, защото по времето, което живее той, напитката съдържа голямо количество тежки метали. Освен това любимият му бокал бил частично направен от олово.

36 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.