Въпросът за водата на Червената планета, както е известна Марс, отдавна вълнува учените и любителите на космическата тематика. Затова и не спират да проучват темата, за да си изяснят появата на космическото тяло. Поредният опит е на учени от университета в Аризона.

Какво откриха учените?

Резервоарите с вода на Марс са се появили от два различни източника, твърдят изследователите. Според тях е възможно Марс никога да не е била покрита с океан от магма, за разлика от Земята, а водата най-вероятно е следствие на падането на други небесни тела. В началото от появата на планетата е имало два големи резервоара с вода с различен хически състав.

Как учените стигнаха до тези открития?

След анализа на отломки от марсианската кора, открити чрез два метеорита. Според специалистите изотопният състав на небесните тела е еднороден, само че метеоритите имали съществени разлики по съотношението си с изотопа на водорода с другите марсиански проби, които бяха проучени от роувъра „Кюриосити”.

Резултати от изследването

Единият вид от пробите бил близък по състав до небесните тела от далечните покрайнини на Слънчевата система. Той се отличавал по това, че имал големи запаси от деутерий. Това е стабилен изотоп на водорода, който принципно се съдържа в океаните на Земята с приблизително съотношение един деутериев атом на 6500 атома нормален водород. Вторият тип имал много общо със състава на земната повърхност.

5 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.