Останки от най-стария член на семейството на тиранозавъра Т-Рекс - Thanatotheristes degrootorum, бяха открити в района на Северна Америка. Предполага се, че динозавърът е обитавал тези земи преди около 80 милиона години. Името му идва от гръцки и означава "Жътварят на смъртта".

Учените, които го откриват, обясняват, че това е един от най-бързите динозаври. „Жътварят“ е достигал до около 8 метра на дължина. Задните му крайници са с размери 1,2 метра и тегло около 78 килограма. Този голям хищник е бил относително рядък вид в сравнение с тревопасните и растителноядните динозаври. Проучването установява, че "Жътварят" има дълга, дълбока муцуна, подобна на по-примитивни тиранозаври, които са живели в южната част на САЩ.

"Избрахме име, което въплъщава това, което този тиранозавър е бил - единственият известен голям върхов хищник на своето време в Канада - жътварят на смъртта", каза Дарла Зеленицки, асистент по палеобиология на динозаврите в канадския университет в Калгари.

Хищникът също бива наричан Танатос по името на древногръцкия бог на смъртта. Докато T-Rex дебне своята плячка преди около 66 милиона години, Танатос датира от най-малко 79 милиона години.
 

33 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.