Не е лесно за шофьорите да оцелеят през зимата. Не само че трябва да се борите със студа и снега, но и трябва да шофирате. Задачата става още по-трудна, ако не всичко, необходимо ви за екстремните условия, не ви е под ръка. Но докато не ви дойде до главата, е много лесно да се забравят някои неща.

Зимните гуми определено трябва да се сменят, а също така да се купи стъргалка за леда на стъклото. Може би сега ви изглежда, че нищо друго не е необходимо, но не е така.

Автомобилни експертите са съставили специален списък какво точно трябва да купите преди настъпването на студеното време. На шофьорите се препоръчва да си купят зарядно за акумулатор, за да не закъсат, когато той падне от студа. По същата причина трябва да имате и кабели за акумулатора, за да си "вземете" ток от друга кола, ако вашата не запали.

Препоръчва се също да имате дефростер за врати. Това е специална течност, която отделя топлина по време на изпаряване, тя ще ви позволи да отворите вратите, ако поради висока влажност или температурни разлики те "замръзнат". И за да се предотврати замръзването на уплътненията на вратите и прозорците, те трябва да се смазват със силиконова грес.

Ако предпочитате офроуд, веригите за сняг и лентите против приплъзване определено ще ви бъдат полезни. Ако първото ще ви бъде полезно за планински терен или за пътища, където има много лед, то второто ще помогне да се „измъкнете“ от рохкав сняг или кал без никаква помощ.

Освен това експертите съветват винаги да имате скрепер за сняг, лопата и ръкавици, за да преживеете снеговалежите. Също така е добре да имате поляризирани очила, които за разлика от обикновените блокират слънчевите лъчи, отразени от белия сняг.

Убедете се, че имате всичко необходимо за път – триъгълник, аптечка, ключ за гуми. 

Ако не обичате да чистите леда от стъклата всяка сутрин, може да използвате един лесен трик – вечер покривайте стъклата с найлоново фолио, а на сутринта просто го отлепете и си спестете дразнещото чегъртане.

Харесайте страницата на Jurnal.bg и във Facebook! 

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.