Може би никога не сте чували за Томазо Бушета, но близо 400 членове на "Коза Ностра" със сигурност съжаляват, че някога са го срещнали.

Той е първият сицилиански мафиот, който наруши Омертата - мафиотския код за мълчание, и помогна за арестите и осъждането на стотици мафиози.

Престъпната кариера на Бушета започва от Италия и стига до САЩ и Бразилия. В крайна сметка уважаваният някога войник на мафията стана нищо повече от "пентито" - информатор на органите на реда.

Приносът му включва свидетелски показания на процеса Макси, който се превърна в най-голямото дело срещу мафията в историята. Дори след като съдиите Джовани Фалконе и Паоло Борселино бяха убити, Бушета продължи смело да дава показания пред Комисията за борба с мафията.

Той прекара остатъка от живота си в програмата за защита на свидетелите, но името му прозвучава в подземния свят и до днес като може би най-ефективният "плъх", който някога е наричал себе си Мъж на честта.

Филмът от януари 2020 г. „Предателят“ е хроника на изповедта на Бушета, но показаното е лентата е прекалено драматизирано, за да прикове още повече вниманието на зрителя.

Истинската му история  е малко по-различна

 

Ранният живот на Томазо Бушета
Роден е в семейството на работник в стъкларски завод Палермо, Сицилия на 13 юли 1928 г. Според "The New York Times" , Томазо е бил най-малкият от 17 деца и единственият Бушета, който се е присъединил към мафията. Израснал в бедност и заобиколен с малко възможности, той бързо се насочва към престъпността.
Бускета започна като повечето други в сицилианската мафия, а именно като войник.

Първото му участие с местната мафия е в края на Втората световна война, когато е на 17. Той започва като контрабандист на цигари през 50-те и 60-те години на миналия век. Той продава цигари в центъра на Памермо в Бар Комерсио.

Според "The Guardian" , Бушета емигрира в Бразилия малко след това и през 1971 г. той се запознава с третата си съпруга Кристина.

Но Бускета повишава статута си в организираната престъпност, когато често пътува до Ню Йорк и бързо започва работа в престъпния клан Гамбино.

Извършва трафик на наркотици от Бразилия в САЩ през 70-те години, но е заловен и екстрадиран в Италия през 1972 г., където излежава осем години затвор.

За да избегне Втората мафиотска война в страната, той се завръща в Бразилия веднага след освобождаването си през 1980 година.

Въпреки, че рангът му в мафията остава нисък, интелектът и доброто му име карат дори най-висшите членове на "Коза Ностра" да търсят неговия съвет. Той стана известен като „Шефът на два свята“, въпреки че рангът му никога не надвишаваше този на войник.

Нарушава "Омертата" в личния живот
"Коза Ностра" има много правила, едно от които е доста строг сексуален кодекс, който задължава мъжът да запази семейстовото си непокътнато и да държи любовниците напълно отделени от обществения си живот.

Бускета наруши това правило с многобройни бракоразводни дела и три брака.

Третата му съпруга Кристина - която до ден днешен живее под фалшиво име, каза: „Нарушаването на "Омертата" беше наистина най-трудното решение в живота му, защото имаше усещане, че е нарушил нещо, което е свещено“.

Създателите на филма документалния филм за Бушета "Our Godfather: The Man" - Марк Франшети и Андрю Майер , са проучили защо той действа толкова смело в нарушаването на правилата на мафията. 

„Има няколко фактора, поради които Томазо наруши Кодекса. Бих казал, че решаващият факт е това, че започнаха да преследват семейството му и системно да убиват близките му. Това беше война“, казва Франшети.

Наистина през 1982 г. хора на мафията убиват двама от синовете на Бушета, зет му, най-близкия му брат и племенника му в Палермо.
След като беше арестуван в Бразилия на следващата година, той се съгласява да  сътрудничи с италианските и американските правоохранителни органи. Подписа признание, което е цели 3000 страници.

„За мен смъртта беше като сянка в слънчев ден. Като мафиот знаех, че трябва да свикна с нейната компания. Беше в правилата “, разказва Бушета в интервю малко преди смъртта си. „Безполезната смърт, несправедливата смърт на невинни.. Тези неща ме убедиха да не оставам мафиозо".

За съжаление Италия по това време не е имала програма за защита на свидетелите, американските власти се погрижиха за безопасността на Бушета и го скриха в сигурна къща в Ню Джърси.

Агент на DEA описа Бушето по онова време като „най-важният, най-търсеният и най-застрашен свидетел в американската криминална история“.

На 16 юли 1984 г., Бушета произнесе първите си думи за предателство в офис на централата на криминалната полиция в Рим.

Той предупреждава обвинителя в делото срещу мафията Джовани Фалконе, че тази игра на самопризнания е опасна.

„Първо, те ще се опитат да ме убият, после ще дойде ваш ред“, каза той на Фалконе. "Ще продължат да се опитват, докато не успеят."

Въпреки това Фалконе е убит преди Бушета. Атентат с бомба през 1992 година слага край на живота му. Неговият разследващ партньор Паоло Борселино е убит два месеца по-късно.

За водещия прокурор Луис Фрий, който в крайна сметка стана директор на ФБР, приносът на Бушета за подпомагане на съдилищата е огромен. Чрез него те разбират как действа мафията.

Преди смъртта си Фалконе каза в интервю за сътрудничеството на Бушета: „Преди него имахме само повърхностна представа за феномена "Мафия". С него започнахме да виждаме вътре в организацията ... Той ни предостави основен тълкувателен ключ, език, код".

„Всички винаги говореха за него като за този много харизматичен, много чаровен, много образован човек. Не можахме да намерим някой, който да каже: „Той беше истински кучи син“, разказва режисьорът Марк Франшети.

 Документиране на историята на Бушета
Разбира се, мафията никога не забрави и не прости на Бушета.

След смъртта му през 2000 г. на 71-годишна възраст дойде следствие на рак. Той е погребан в Маями, Флорида под фалшиво име. Вдовицата му Кристина и единственият му останал жив син Роберто разказват, че дори съседите им не знаят кои са всъщност.

И до днес потомците на Бушета живеят в страх да не бъдат прицелени. „Мафията не забравя“, каза Кристина Бушета пред създателите на документални филми.

Въпреки че Кристина и Роберто се съгласиха да участват, много други роднини категорично отказват да се появят пред камерата.

Синът му Роберто признава, че „убийството на сина на Томазо Бушета ще бъде перфектен трофей“. 

Сътрудничеството на Бушета му осигурява странна свобода - извън затвора, но в собствена клетка.

51 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.