"Имало едно време..." Едва ли има някой, който не се сеща за любимата си детска приказка като чуе тези думи. И как иначе?! Още от най-древни време децата по цял свят са слушали разкази за измислени герои като феи, елфи, тролове, великани и дори животни, които говорят.

Всички те са част от измислен свят и участват в най-различни невероятни ситуации. Приказките са неизменна част от фолклора и освен за забавление се разказват и с образователна цел. 

История

Най-старата позната на света приказка е "Лъвът и мишката". Тя е била записана върху папирус в древен Египет преди близо четири хиляди години. 

На повечето приказки не се знае авторът. А тъй като и са се предавали и от уста на уста, често са търпели трансформация. В историята обаче са останали имената и на хора като Братя Грим и Ханс Кристиан Андерсен, като се смята, че техните произведения в този жанр са истинска класика. Един любопитен факт е, че първоначално сборникът на Братя Грим "Детски и семейни приказки" хич не е бил за деца и дори разказите са били по-скоро страшни.

Промяна

В днешно време приказките търпят още трансформация. Най-добрият пример за това е модерният прочит на Дисни и превръщането им в част от седмото изкуство. Малките момиченца по цял свят си мечтаят за Пепеляшка, Снежанка, Спящата красавица, Покахонтас и т.н. Момченцата пък размахат мечове и борят дракони, тролове и спасяват принцесата.

Но нещата не свършват до тук. Поредната трансформация на приказките е "прочитът" им за възрастни. Чудесен пример е изопачаването на героите и превръщането им от невинни персонажи в нещо... друго. Онлайн пространството е пълно с примери за това. Постоянно се срещат разкази, картинки и дори клипчета и цели филми, в които героите от приказките стават част от нещо.

"50 нюанса сиво"

Преди няколко години, когато светът бе полудял по екранизацията на бестселър "50 нюанса сиво", американската версия на списание Cosmopolitan представи девет илюстрации на това какво щеше да стане, ако героите на Disney участваха във филма. Всяка една от илюстрациите бе направена по директен цитат от книгата. Противоречивите творби са на талантливия творец, споменат само с псевдонима DeviantArt. Художникът бе пожелал да остане анонимен поради характера на своите творби.

В онлайн пространството обаче се твърди, че зад този псевдоним се крие Isaiah Stephens. Той често илюстрира кориците на Cosmopolitan именно с трансформации на принцесите на Disney.

Сред работите му има варианти, в които героините са бременни, гейове и лесбийки, с разменени роли, представени като сладкиши и т.н.

Той обаче не е единственият, който се заиграва с принцесите. Ето още няколко примери. Този път героините са с наднормено тегло. 

Харесвате ли тези образи на героите от Disney, или имате други свои фаворити? Споделете с нас в коментарите!

38 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.