За съжаление, темата за коронавириса продължава живо да вълнува всички, защото все още няма изгледи кога точно ще е краят на пандемията. И докато сме под карантина не спират да се появяват всевъзможни конспиративни теории за произхода на смъртоносния COVID-19. Доколко обаче имат основание първоначалните твърдения, че в основата на заразата е един пазар в китайския град Ухан, разкриват учените.

Фактология

Истината е, че първите случаи на коронавирус действително са от Китай. Всеобщото мнение е, че причината е бактерия, разпространявана чрез прилепите, които са част от местната кухня. В първите новинарски емисии, споменаващи за вируса, обаче се говори за животното панголин. Само че има няколко неясното по отношение на историята за произхода на COVID-19, които учените се опитват да разгадаят. Сред тях е въпросът кои точно видове животни са предали вируса на хората.

Теории

Най-вероятно COVID-19 е възникнал първо при прилепите, обяснява проф. Стивън Търнър, ръководител на отдела по микробиология в Мелбърнския Monash University. Но дотук се изчерпват сигурните твърдения на специалиста. За хипотезата, че вирусът се е появил на пазара за животни в Ухан от взаимодействие между животно и човек, Търнър казва:

Не мисля, че това е убедително по никакъв начин.

Вируси от този тип циркулират непрекъснато в животинското царство според експерта. Много вероятно е COVID-19 да се е появил подобно на друг коронавирус от 2002 г., който първо се прехвърлил от един вид прилепи на друг, а после върху приличащото на котка животно цивета преди да стигне до човека, пише The Guardian.

Друго животно, което се смята за посредник, е вече споменатото животинче панголин, познато още като люспеница. Това е „най-незаконно продаваният бозайник в света” според данните на Международния съюз за защита на природата. Изключително търсен е, защото се смята, че люспите му имат лечебни свойства. Тези животни обаче официално не са сред асортимента на пазара в Ухан, но пък може и информацията да не е съвсем точна, защото продажбата им е незаконна.

Проучвания на произхода на вируса

  • Проф. Едуард Холмс от университета в Сидни е съавтор на проучване, което изследва вероятния произход на вируса, разглеждайки неговия геном. В социалните медии той споделя, че идентичността на видовете, които са служили като междинен гостоприемник, е „все още несигурна“.
  • Статистическо проучване пък разглежда характеристика на вируса, за да може той да се привърже към човешките клетки. Панголините са били в състояние да развият тази характеристики, но в това число спадат още котки, биволи, говеда, кози, овце и гълъби.
  • Друго изследване пък твърди, че е изключило панголините като посредник, тъй като при пробите от подобни вируси, взети от панголини, липсвала верига от аминокиселини, наблюдавана във вируса, който сега циркулира в хората. Предполага, че сценарият, при който човек на пазара в Ухан взаимодейства с животно, пренасящо заразата, е само една потенциална версия на историята за произход на COVID-19. Друга е възможността потомък на вируса да се е пшрехвърлил към хората и след това да се е адаптирал, тъй като се предава от човек на човек.
  • Анализ на първите 41 пациенти с COVID-19 в медицинско списание Lancet установява, че 27 от тях са имали пряко излагане на пазара на Ухан. Но същият анализ установява, че първият известен случай на заболяването не е имал досег до това място. Ето защо основните предположения са под въпрос.
  • Проф. Стенли Пърлман, водещ имунолог в Университета в Айова и експерт по предишни огнища на коронавирус, които са произтичали от животни, смята, че идеята за връзката с пазара на Ухан е случайна, но „не може да се изключи“. Тази възможност „изглежда по-малко вероятна“, защото генетичният материал на вируса е бил открит в пазарната среда. Той също се придържа към вярването, че е имало животно-посредник, но обяснява пред Guardian Australia, че панголините „не са доказани като ключов посредник“, макар да са възможен такъв.

Подозирам, че е имало еволюция (на вируса) в междинното животно, ако е имало такова. Няма съществени промени във вируса през трите месеца на пандемията, което показва, че е добре адаптиран към хората, казва специалистът.

  • Д-р Мишел Бейкър, имунолог от CSIRO, който изучава вируси при прилепи, е на мнение, че e "много вероятно" вирусът да се е зародил в прилеп.
205 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.