Цивилизацията на маите е мезоамериканска цивилизация, която включва народа на маите. Известна е с идеографската си писменост, която е единствената известна напълно развита писмена система в предколумбова Америка. Но каква точно е причината за изчезването на тази добре развита цивилизация преди време се питат много хора по света. Отговор дават учени от университета в Синсинати, САЩ.

Защо изчезват маите?

Според проучванията една от причините за края им е фактът, че резервоарите на древния град Тикал са били много силно замърсени. Те са съдържали високи нива на токсични вещества, които вероятно са причината в период на суша да им се е наложило да напуснат обитаваното от тях място, пише списание Scientific Reports.

Кога маите напускат Тикал?

Знае се, че това се е случило някъде в средата на 9 век сл.н.е. Като основна причина експертите изтъкват сушата, продължила няколко десетилетия (от 820 до 870 г. сл.н.е.). Затова хората е трябвало да разчитат на резервоарната система около Тикал, която, както казахме, пък била силно замърсена.

Данни от проучвания

В два резервоара са били установени високи концентрации на живак, свързани с периода от 600 до 900 година от нашата ера, като в някои проби съдържанието на токсични метали било няколко пъти по-високо от безопасното ниво за прясна вода. Източникът на живак може да бъдат бои, които маите широко са използвали за декорация, архитектурни орнаменти, както и за ритуални цели.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.