Произходът на думата табу идва от 1777 г., когато британският изследовател Джеймс Кук поканил няколко представители на племето Тонга на вечеря. Те отказали, казвайки само TABOO. Обиден, готвачът се поинтересувал какво точно означава това. На техния език "табу" значело нещо забранено, дори прокълнато. Днес живеем с много табута за различните хора. Да разгледаме какви са културните разлики между нациите.

Кръвосмешение

Да имаш интимна връзка с роднина е табу в повечето култури. Не просто, защото не е етично, но и би довело до генетични мутации и увреждания. Но е интересно, че наскоро в Щатите имаше скандал с фронтмена на бандата Mamas and Papas Джон Филипс, който имал връзка със собствената си дъщеря. В повечето щати това е незаконно и би довело до наказание със затвор, но не такъв е случаят в щата Ню Джърси.

Говорейки за генетични мутации, интересно също е, че авторът на "Произходът на Видовете", Чарлз Дарвин се е оженил за първата си братовчедка и имали 10 деца.

Табута относно хранене

В страни като Тайланд и Китай да си сложите краката на стол или на маса се гледа като проява на неуважение. В повечето места в Азия на краката се гледа като на нещо много мръсно, а главата - нещо свято. Ако планирате да пътувате из Азия, имайте го предвид.

И така, невъзпитаният американец вбесява азиатския си домакин като си качи краката на стола. Но какво ще кажем за звуците по време на хранене? В повечето култури е прието то да е безшумно и със затворена уста.

Не такава е ситуацията в Китай, където колкото по-шумно се храните, толкова по-голям комплимент е това за готвача.Освен това, доста азиатци консумират животни като кучета и котки, което на Запад е табу. Французите пък обичат да си готвят конско месо.

Що се отнася до писането и писмата, има места в Азия, където се смята, че писането с червено е проклятие. 

Майката

Да обиждаш нечия майка и баща е табу навсякъде по света. Но има места, където дори леко оскърбление към нечия майка може да ви донесе сериозни неприятности, понякога дори смърт. В Мадагаскар децата от племето Антандрой нямат право дори да изричат името на баща си. В някой Хинду семейства, жените нямат правото да изричат имената на мъжете си.

35 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.