Отдавна се знае, че не използваме сивото си вещество в максимална степен. Широко разпространено е вярването, че средностатистическият човек използва едва 10 процента. Смята се обаче, че чрез правилните упражнения можем да се възползваме от неизползвания си потенциал и да повишим своята интелигентност.

Митове срещу реалност

Истината е, че това не е съвсем вярно, поне според науката. Идеята за "активиране" на мозъка може и да е многократно интерпретирана и приписвана на много известни учени като Айнщайн, но тя се дължи на погрешно тълкуване на различни изследвания.

Да, интелектът може да се развие с помощта на тренировки и обучение. Освен това могат да се постигнат забележителни резултати в някоя конкретна област, само че това не означава, че използваме само част от мозъка си.

Опровержение

Неврологът Бари Бейерстейн изрежда различни научни аргументи против мита за десетте процента. Ето ги тях:

  • Необходимостта от енергия и еволюцията: Мозъкът има изключително голям разход на кислород и хранителни вещества. Той може да използва до 20 процента от общия енергиен разход на тялото – повече от всеки друг орган – макар че той е само 2 процента от общото тегло на тялото. Ако е възможно да се развие много по-малък мозък, с такава ефективност, както е сега, тогава еволюционното развитие би било довело до това поради много по-големия шанс за оцеляване. Но фактът, че това еволюционно развитие е дало този резултат, означава, че този мозък е необходим изцяло за целите на еволюцията.
  • Сканиране на мозъка: технологии, като позитронно-емисионна томография и функционална магниторезонансна томография, позволяват да се определи активността на мозъка на живо. Те показват, че даже по време на сън повече от 10 процента от мозъка показват активност.
  • Картография на мозъка: Мозъкът вместо да фукционира като едно цяло винаги, има отделени и дефинирани области за преработка на информацията. Изследванията показват, че няма области в мозъка, които да са без собствена функция.
  • Изследванията на повреди в мозъка показват, че няма област в мозъка, която като е повредена да не води като последствие с това и загуба на определени способности. Даже и малки физически повреди в мозъка могат да доведат до сериозни промени във функционалните възможности.
  • Дегенерация на клетките: Клетки от мозъка, които не се използват активно, дегенерират, но това обаче не се доказва, следователно няма такава при един нормално функциониращ организъм.

Източник: Wikipedia

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.